back

Ніжинському агротехнічному інституту–125!

02 липня 2020

 

 

  01 липня 2020 року відбулись урочисті заходи з нагоди 125-річного ювілею Ніжинського  агротехнічного інституту, який є відокремленим підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

 Серед почесних гостей, які вітали навчальний заклад з ювілеєм: он-лайн –  ректор НУБІП України Станіслав Ніколаєнко та депутат Верховної Ради Валерій Зуб, особисто – випускник, колишній губернатор Чернігівщини, Заслужений економіст України Микола Бутко,  випускник, Заслужений працівник сільського господарства України Микола Бойко, очільники Ніжинського району Григорій Ковтун та Олег Бузун, депутат обласної ради, керівник ПСП "Пісківське", постійний меценат закладу Валерій Колоша.

 

 Гості згадували, як створювався інститут, зауваживши, що для Чернігівщини, аграрного краю, мати свій вищий агротехнічний навчальний заклад було надто важливо й особливо престижно. Сьогодні ВНЗ випускає висококваліфікованих спеціалістів галузі сільського господарства, які працюють не лише по всій Україні, а й за кордоном. Загалом, зі стін навчального закладу вийшло у світ більше 35 тис. фахівців.

 

 Довідково: 1 липня, 125 років тому, у 1895-му році було засноване Ніжинське ремісниче училище – з 2008 року – Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут».

 

 Засноване училище на кошти фабриканта Андрія Федоровича Кушакевича.

 

Ремісниче училище готувало столярів і слюсарів починаючи з 1895 року та машиністів сільськогосподарської техніки і ливарників із 1900 року.

 

Вироби учнів навіть свого часу (у 1900-му) експонувалися на Всесвітній виставці у Парижі.

 

У 1900 році училище перейменоване на технічне училище імені Андрія Федоровича Кушакевича.

 

Одним із перших директорів училища був Василь Іванович Нечкін, батько академіка АН УРСР Міліци Нечкіної.

 

Згодом, техучилище було реорганізоване в політехнікум, хіміко-механічний технікум, агротехнікум, індустріальний технікум, механічний технікум , технікум механізації сільського господарства, агротехнічний коледж і нарешті – в агротехнічний інститут, який діє в складі Національного університету біоресурсів і природокористування  у 2001 році. Упродовж 39 років Ніжинський агротехнічний інститут очолює кандидат педагогічних наук Василь Лукач.

 

До бренду "Ніжинського агртехнічного" у 2014 році приєднався і Ніжинський агротехнічний коледж, утворений на базі відділення з підготовки молодших спеціалістів інституту. За короткий час сформувався освітній  заклад Чернігівщини, який очолює  викладач вищої категорії Олена Литовченко.

 

Тож ювілейну дату ці два освітніх заклади святкували разом. А 125-річна історія закладу продовжується!