back

Забезпечення надійного, безпечного та якісного енергопостачання – головний пріоритет в роботі Держенергонагляду

07 жовтня 2020

Про це вчора, 06 жовтня, заявив т.в.о. Голови Держенергонагляду Роман Боднар під час візиту на ВП «Южно-Українська АЕС». Виїзна нарада відбулась під головуванням в.о. Міністра Ольги Буславець. Крім того, у заході взяли участь представники ДП «НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго» та інші.

 

Під час наради порушувались питання забезпечення надійної роботи та сталого розвитку атомно-промислового комплексу, підготовки паливно-енергетичного комплексу до проходження осінньо-зимового періоду 2020/2021 років (далі – ОЗП), роботи енергогенеруючих компаній на всіх сегментах ринку електричної енергії тощо.

 

Відкриваючи засідання Ольга Буславець повідомила, що запаси вугілля на ТЕС і ТЕЦ складають 3 млн. тонн, що майже втричі більше, ніж це передбачено нормативними документами щодо гарантованого запасу, яким ми маємо бути забезпечені. Крім того, було зазначено, що для сталого проходження ОЗП Міненерго затвердило відповідні накази щодо ремонту основного обладнання електростанцій та забезпечення надійності роботи електричних мереж і закликала всіх присутніх дотримуватися затверджених графіків.

 

У ході робочої наради Роман Боднар поінформував присутніх щодо виконання енергогенеруючими підприємствами та НЕК «Укренерго» вимог Положення про порядок оцінки готовності об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – Положення), організацію підготовки, моніторинг та оцінку готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП.

 

Так, станом на 5 жовтня поточного року представники Держенергонагляду взяли участь у роботі комісій з перевірки готовності енергооб’єктів до роботи в ОЗП 2020/2021 років 22 енергопідприємств, зокрема: 6 електроенергетичних систем ПрАТ «НЕК «Укренерго», 10 ТЕЦ, 4 ГЕС ПрАТ «Укргідроенерго» та 2 ТЕС.

 

«За результатами роботи комісій 12 енергооб'єктам видано Акти готовності до роботи в ОЗП 2020/2021 років із зауваженнями. Відповідно до пункту 4.3 Положення, у разі неусунення зауважень у встановлений термін, акт готовності буде анульовано. По 9 енергооб'єктам видачу актів готовності затримано до усунення зауважень, відповідно до пункту 4.5 Положення. По 1 енергооб’єкту акт готовності не видається відповідно до пункту 4.6 Положення, оскільки не було виконано загальні та додаткові умови готовності до роботи в ОЗП», – повідомив очільник відомства.

Водночас, під час моніторингів інспекторами Держенергонагляду було виявлено 290 порушень вимог нормативних документів у галузі електроенергетики. Найбільш характерними зауваженнями є:

• невиконання у повному обсязі капітальних та поточних ремонтів, як основного так і допоміжного енергообладнання;

• непроведення у повному обсязі випробування та технічного обслуговування пристроїв РЗА;

• відсутні договори на постачання та накопичення як основного, так і резервного палива.

 

Крім зазначених, для електроенергетичних систем «НЕК «Укренерго» поширені такі зауваження:

  • невиконання у повному обсязі заходів інвестиційної програми «НЕК «Укренерго» в розрізі енергосистем;
  • незадовільний технічний стан вимірювальних трансформаторів;
  • недоліки в експлуатації повітряного господарства деяких підстанцій;
  • недоліки в експлуатації маслонаповненого обладнання підстанцій;
  • невиконання у повному обсязі розчистки трас ПЛ 220-750 кВ та заміни (відновлення) блискавкозахисних тросів;
  • знаходження в аварійному ремонті деякого обладнання підстанцій 220-750 кВ.

 

Також т.в.о. Держенергонагляду зазначив, що одним із показників технічного стану енергооб’єктів є показник аварійності. Це зазначено у підпункті 3.1.8 пункту 3.1 розділу ІІІ Положення. Кількість технологічних порушень на енергооб’єктах генеруючих компаній, ДП «НАЕК «Енергоатом» (неядерна частина АЕС) та «НЕК «Укренерго» за 8 місяців 2020 року у порівняні з аналогічним періодом 2019 року зросла з 259 до 263, класифікованих як відмови 1 та 2 категорій відповідно до Інструкції про розслідування і облік технологічних порушень на об’єктах електроенергетики і в об’єднаній енергетичній системі України.

 

«Значне зростання аварійності свідчить про незадовільну організацію протиаварійної роботи та зниження надійності роботи електричних станцій і мереж. Виконання заходів, передбачених в актах розслідування технологічних порушень є вагомими чинниками забезпечення надійної роботи об’єктів електроенергетики в ОЗП», – наголосив Роман Боднар.

 

 

Довідково:

На виконання Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2020/21 року та його проходження, Держенергонагляд проводить відповідну роботу згідно з Положенням про порядок оцінки готовності об'єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період. Департамент державного нагляду за експлуатацією електричних станцій та мереж здійснює нагляд за 69 об’єктами електроенергетики. Наразі Держенергонагляд отримав 66 запрошень для участі у комісіях з перевірки готовності до роботи в ОЗП 2020/2021 років.

 

Держенергонагляд