back

Оздоровлення дітей за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

20 грудня 2012

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) одним із завдань якого є оздоровлення застрахованих осіб, а також членів їхніх сімей, щороку бере участь у частковому фінансуванні оздоровлення дітей у дитячих закладах.

Загальна сума на фінансування оздоровлення дітей в дитячих оздоровчих закладах з урахуванням внесених змін до програми щодо відновлення здоров»я застрахованих осіб і членів їх сімей Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції та її кошторису на 2012 рік затверджена постановою правління Фонду від 26.09.2012 року № 24 в розмірі 511,1 тис. грн., в тому числі для часткового фінансування страхувальників і дитячих закладів оздоровлення 361,1 тис. грн., для придбання путівок до дитячих закладів Чернігівської області за повну вартість 150,0 тис. грн.

Головним завданням цьогорічної кампанії було збільшення кількості оздоровлених дітей. Це завдання виконано – оздоровлено 550 дітей, що більше ніж минулого року на 161 дитину.

Часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду надавалося з розрахунку граничних норм затверджених постановою правління Фонду від 04.05.2012 року № 12. Середня величина витрат на один день на одну дитину склала на харчування – 37 грн., на лікування та культурне обслуговування – 3 грн. Тобто за рахунок коштів Фонду сплачувалася третина вартості путівок до дитячих закладів. Тому досить актуальним залишалося питання оплати решти вартості путівки, яка сплачувалася за рахунок батьківської доплати, коштів підприємств, установ, організацій, профспілок та інших.

Для оздоровлення дітей Ніжинського регіону використовувалася база дитячих закладів оздоровлення та відпочинку як на території нашої області, так і за її межами. У межах області оздоровлено 379 дітей на суму 410121,08 грн. Це такі заклади оздоровлення, як ДОЗ ім. Я.П.Батюка с. Вертіївка, “Деснянка” с. Салтикова-Дівиця, «Сузір»я» с. Вишеньки та “Десна” с. Ладанка. За межами області оздоровлено 171 дитини на суму 98240 грн., діти відпочивали в Закарпатській, Херсонській, Миколаївській областях та АРК.

Вперше в цьому році Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція взяла на себе організаційну роботу з формування груп дітей і придбання квитків на проїзд до дитячого закладу «Ольвія» в м. Очакові. Залишилися задоволені і діти, і батьки. Хочеться сподіватися, що в наступному році ми також будемо працювати з цим закладом, оскільки переговори з цього приводу ведуться вже сьогодні.

Заслуговує на увагу використання коштів Фонду на придбання путівок за повну вартість. Адже в цьому випадку путівка видається одному з працюючих батьків із частковою оплатою 10 % її вартості. Ніжинською міжрайонною виконавчою дирекцією отримано 51 путівку до дитячого закладу санаторного типу “Десна” (с. Ладинка Чернігівської області). Путівки першочергово виділялися дітям, які є членами багатодітних та малозабезпечених, неповних сімей, дітям, які часто хворіють і перебувають на диспансерному обліку.

На виконання взятих зобов”язань вплинула активна допомога з боку Ніжинської міської ради, Ніжинської РДА та Ніжинської районної ради, тісна співпраця і розуміння з боку працівників Управління освіти, відділу у справах сім»ї, дітей та молоді Ніжинської міської ради, та всіх тих, хто причетний до дитячого оздоровлення.

Інформація щодо механізму оздоровлення дітей в 2012 році неодноразово була висвітлена на сайтах Ніжинської міської ради, Ніжинської РДА, в газеті “Ніжинський вісник”, електроній газеті та в програмі Ніжинського радіомовлення.

На період літніх канікул у 2012 році з метою надання оперативних роз”яснень із питань оздоровлення дітей застрахованих осіб у Ніжинській міжрайонній виконавчій дирекції Фонду щоденно працював телефон довіри.

Підбиваючи підсумки фінансування оздоровлення дітей, необхідно зазначити, що вже розпочата підготовка до нового оздоровчого сезону на 2013 рік. Тому підприємствам, установам, організаціям треба заздалегідь спланувати оздоровлення дітей своїх працівників, завчасно надати пропозиції щодо використання коштів Фонду на дитяче оздоровлення до Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції, щоб в подальшому поліпшити життя і здоров»я молодого покоління.

Світлана Кресан,

провідний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції