back

Для сумлінного бізнесу з ухваленням нового Кримінального процесуального кодексу України нічого не змінилося.

14 грудня 2012

Підприємці та підприємства, які сумлінно ставляться до виконання конституційного обов’язку у сплаті податків, не мають підстав хвилюватися щодо положень нового Кримінально-процесуального кодексу.

Стосовно порушників податкового законодавства, то новим КПК визначено додаткові повноваження слідчих при розслідуванні кримінальних справ. Зокрема, новий КПК визначає обсяг і межі здійснення повноважень слідчими податкової міліції. Для раціонального використання інформації про кримінальні правопорушення, вчинених у державі, створена електронна база даних - «Єдиний реєстр досудових розслідувань». Відтепер ця автоматизована система дозволяє отримати відомості про злочини, внесені до Реєстру.

Вперше податкові слідчі наділені правом проводити негласні слідчі (розшукові) дії, суть яких полягає у нерозголошенні відомостей про факти та методи їх проведення. Також новим КПК слідчих наділено повноваженнями здійснювати затримання лише осіб, яких підозрюють у легалізації (відмиванні) доходів, отриманих злочинним шляхом, у незаконному виготовленні алкогольних напоїв, тютюнових виробів чи інших підакцизних товарів з недоброякісної сировини і тих, хто підробляв документи, печатки, штампи із бланками, якщо такі дії вчинено повторно, або за попередньою змовою з групою осіб

Під час розслідування всіх інших підслідних податковій міліції злочинів, особи, котрі їх вчинили, можуть бути затримані, виключно у випадку не виконання покладених на них у встановленому порядку вимог при обранні запобіжного заходу, або ж у випадку невиконання підозрюваним обов’язку щодо внесення коштів як застави та надання документа, що це підтверджує.

Щодо тих, хто ухилявся від сплати податків, то підозрюваним та їх захисникам надано повноваження збирати та надавати слідчому, прокурору чи суду докази. Це нововведення надзвичайно значиме. Попереднім КПК повноваженнями зі збору доказів були наділені лише органи дізнання, слідчих, прокурорів і суд.

Михайло Ліманський, начальник головного відділу податкової міліції Прилуцької ОДПІ