back

Гендерна рівність у нашому житті

13 грудня 2012

Питання гендерної рівності все більше і більше завойовують інформаційний, науковий, соціальний простір. Цілком зрозумілою є мотивація суспільства щодо улагодження гендерних питань в державі. Здається, як можна поставити під сумнів їхню позитивність, бо ж відповідно до закону, вони спрямовані на формування рівних прав та можливостей чоловіків та жінок. Особливо за останні роки дана тема набула широкої популярності та, навіть, певної моди.

Гендер – соціокультурна категорія та колективні уявлення, завдяки яким біологічні відмінності статей переводяться на мову соціальної та культурної диференціації. Поняття гендер походить від грецького «генос» («походження», «матеріальний носій спадковості», «той, що народжує»).

Гендерна рівність є однією з ознак правової держави. Держава зобов’язана забезпечувати дотримання прав людини, передбачених міжнародним законодавством. Принцип гендерної рівності закріплений в Конституції України. Статті 3 ,21, 23, .24 закріплюють рівність чоловіків та жінок в усіх сферах життя.

Законодавче закріплення гендерної рівності не допомагає жінкам добитися реального рівноправ’я. Та найбільш відчутна гендерна нерівність у декількох сферах – праці та зайнятості, у сімейному та повсякденному житті.

Гендерну нерівність можна відслідкувати і безпосередньо працюючи з сім’ями, що опинилися в складних життєвих обставинах, неповних, багатодітних родинах.

Спеціалісти та волонтери Ніжинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організували та провели профілактичну акцію «Гендерна рівність у нашому житті» з метою протидії насильству в сім’ї та гендерної рівності між чоловіком та жінкою. В ході проведення заходу учнівській молоді була надана інформація, про те що гендерна рівність передбачає однаковий статус для чоловіків та жінок, що чоловіки та жінки мають однакові умови для реалізації своїх людських прав та однаковий потенціал для здійснення свого внеску у національний, політичний, економічний, соціальний та культурний розвиток, рівні права на користування результатами цього розвитку, а також про гендерну ситуацію в Україні, причини гендерної нерівності.

Можливо, варто дослухатися до голосу власного натхнення – наснаги бути самою – Людиною. Адже, якщо нас буде більше таких різних, жінок і чоловіків, і таких рівних у правах і можливостях, особистостей, – світ буде добрішим, справедливішим і красивішим, бо ми збагатимо його своїм розумом, теплом і своїми реалізованими можливостями.

за інформацією Ніжинського ЦСССДМ