back

Консультує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

12 грудня 2012

11 грудня 2012 року дитячі новорічні подарунки централізовано отримані Ніжинською міжрайонною виконавчою дирекцією від приватного акціонерного товариства «Виробниче об»єднання «Конті». Новорічний подарунок, придбаний за кошти Фонду, в упаковці «Веселий Новий рік» вартістю 22,73 грн., до складу якого входить 27 кондитерських виробів, загальною вагою 454 грамм.

І як завжди в період видачі подарунків постає безліч питань про право застрахованих осіб на цей вид послуги. Тому Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція інформує про найактуальніші питання від страхувальників:

Питання: Працівник підприємства перебуває в шлюбі з жінкою, в котрої є дитина, на яку аліменти не сплачуються і яку він не всиновив. Чи має право комісія із соціального страхування прийняти рішення щодо надання йому новорічного подарунку для цієї дитини за рахунок коштів Фонду?

Відповідь: Якщо застрахована особа не є батьком та не усиновила дитину, то згідно з п.1.5 “Порядку придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності”, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007р. № 48, вона не має права на отримання новорічного подарунку на цю дитину.

Питання: Чи мають право на отримання дитячих новорічних подарунків особи, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною від трьох до шести років?

Відповідь: Відповідно до Закону України " Про загальнообов”язкове державне соціальне страхування у зв”язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" № 2240-ІІІ від 18.01.2001 р., із змінами та доповненнями (далі-Закон № 2240) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги мають застраховані особи (наймані працівники), за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Особи, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною від трьох до шести років, не сплачують або на їх користь не сплачуються страхові внески до Фонду, тому права на отримання соціальних послуг згідно Закону № 2240 не мають.

Ще раз звертаємо увагу на те, що кожна застрахована особа (батько, мати, усиновлювач, опікун/піклувальник) має право отримати в поточному році один новорічний подарунок за рахунок коштів Фонду на дитину, якій станом на 1 січня 2013 року не виповнилось 14 років. Отримати його можна тільки за основним місцем роботи відповідно до рішення комісії із соціального страхування.

Ніжинська міжрайонна

виконавча дирекція

Чернігівського обласного відділення

Фонду соціального страхування

з тимчасової втрати працездатності