back

«Наступ» на виплату тіньової заробітної плати

11 грудня 2012

На сьогодні легалізація заробітної плати є одним із пріоритетних завдань податкової служби. На жаль, сьогодні відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам чинного законодавства. Бажаючи збагатитися за будь-яку ціну, окремі працедавці свідомо ігнорують закони. Деякі суб’єкти господарювання розраховуються з найманими працівниками виплатою заробітку «у конвертах». А виплата заробітної плати таким способом, відіграє негативну роль не лише при наповненні відповідних бюджетів, але й у майбутньому призводить до зменшення нарахованих сум пенсій.

З метою налагодження роботи по легалізації заробітної плати та за ініціативи податкової служби при райдержадміністрації та міськвиконкомі створені робочі групи по проведенню спільних перевірок з працівниками правоохоронних органів, пенсійного фонду та центру зайнятості по виявленню найманих осіб, з якими не заключені трудові договора.

За 10 місяців 2012 року робочою групою проведено 115 перевірок та встановлені факти використання приватними підприємцями праці 283 найманих працівників без оформлення належним чином трудових угод. Всі неоформлені працівники залучені до реєстрації.

Під час особистих зустрічей з платниками, проведення «круглих столів» начальник Ніжинської ОДПІ Сергій Осадчий постійно звертає увагу, що до цього питання мусять поставитися відповідально самі роботодавці, не порушувати Закон, а оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. Варто не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням Законів України, за що передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Податківці сподіваються на співпрацю і порозуміння суб’єктів господарювання.

Пам’ятайте, що кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, вплине на добробут рідного міста, району, області та держави в цілому.

Сергій Шовкун, заступник начальника Ніжинської ОДПІ Чернігівської області ДПС