back

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

04 грудня 2012

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Мета, заради якої цей день був проголошений, - це дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа Десятиліттям інвалідів.

Проведення Міжнародного дня інвалідів спрямовано на привернення уваги до їх проблем, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року. В 2005 році був ухвалений закон "Про реабілітацію інвалідів в Україні", яким визначені основні принципи створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для функціонування системи підтримки фізичного, психічного і соціального благополуччя інвалідів.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав інвалідів і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день інвалідів - день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

Цього дня заступник голови райдержадміністрації Л.С. Сипливець, начальник районного управління праці та соціального захисту населення О.М. Шевчун, голова районної ради ветеранів В.М. Карпенко, Вертіївський сільський голова О.І. Теслик відвідали одиноких і непрацездатних громадян у стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у селі Вертіївка. Гості поспілкувалися з дідусями і бабусями, яких життя поставило в складну ситуацію і змусило на схилі літ сподіватися лише на допомогу з боку держави та працівників стаціонарного відділення, яке тепер стало їм рідною домівкою. Кожен з відвідувачів намагався знайти слова аби хоч чимось розрадити втомлених часом стареньких, і це вдалося. Весело зустрічали підопічні відділення і концертну програму, яку підготували для них учасниці жіночого самодіяльного ансамблю «Любисток» (с.Вертіївка). А на останок гості ще й солодкі подарунки вручили.

Після зустрічі з підопічними стаціонарного відділення Л.С. Сипливець, О.М. Шевчун та В.М. Карпенко також відвідали вдома Василя Васильовича Марковича (с.Бобрик) та Марію Іванівну Мороз (с.Каблуки), які мають статус інвалідів, і вручили їм грошову допомогу.