back

Новорічні подарунки дітям за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

04 грудня 2012

Ще не випав сніг, але в повітрі вже витає дух Нового року. У магазинах з»являються подарунки, сніговики, багато мандарин та смачних цукерок, і ти розумієш, що зовсім скоро прийде це свято – казкове, найбажаніше.

Шановні дорослі не забудьте у передсвятковій метушні про подарунки для дітей та скористайтесь правом на отримання дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для дітей застрахованих осіб.

А щоб уникнути штрафних санкцій в майбутньому зробіть це згідно законодавства, оскільки законність і правильність отримання новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду соціального страхування підлягає перевірці і в разі виявлення порушень, сума витрат по новорічних подарункам не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок підприємства, установи чи організації.

Забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб проводиться у відповідності до Порядку придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду, затвердженого Постановою правління Фонду від 25 жовтня 2007 року № 48.

Планування кількості новорічних подарунків для страхувальників здійснюється Ніжинською міжрайонною виконавчою дирекцією на підставі поданих заявок від страхувальників щодо необхідної кількості новорічних подарунків для забезпечення ними дітей застрахованих осіб.

Спеціалісти Фонду систематично інформують страхувальників через засоби масової інформації, на стенді в приміщенні дирекції про порядок та контрольну дату подання заявок. Задля ефективності та якості цієї роботи не повинні залишатись осторонь і самі страхувальники. Своєчасне подання заявок – це гарантоване забезпечення новорічними подарунками дітей застрахованих осіб.

Дитячі новорічні подарунки централізовано закуповуються Виконавчою дирекцією Фонду для всіх регіонів України, а забезпечення їх видачі покладено на міські і міжрайонні виконавчі дирекції.

Кожна застрахована особа (батько, мати, усиновлювач, опікун/піклувальник) має право отримати в поточному році один новорічний подарунок за рахунок коштів Фонду на дитину, якій станом на 1 січня 2013 року не виповнилось 14 років. Отримати його можна тільки за основним місцем роботи, отже при складанні заявки на подарунки не слід враховувати дітей працюючих на підприємствах за сумісництвом.

Часто постають питання щодо отримання подарунків окремими категоріями працівників. Це стосується сезонних працівників, а також осіб, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вони мають право на отримання подарунку.

Особи, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати у зв»язку з доглядом за дитиною від трьох до шести років, права на отримання подарунку не мають, оскільки вони не сплачують або на їх користь не сплачуються страхові внески до Фонду.

Новорічний подарунок, придбаний самостійно страхувальником або застрахованою особою, за рахунок коштів фонду не оплачується.

Страхувальники отримують подарунки в міжрайонній виконавчій дирекції за місцем реєстрації. Видаються вони за накладною і довіреністю відповідно до поданої заявки щодо виділення подарунків для дітей застрахованих осіб. Далі йде робота безпосередньо на підприємствах, в установах та організаціях. Рішення про виділення подарунку приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування. Відомість на їх видачу складається із зазначенням прізвища, ініціалів застрахованих осіб та їх дітей, числа, місяця і року народження дитини, що підтверджується копією свідоцтва про народження. Отримання подарунку завіряється підписами застрахованих осіб. Відомості на видачу подарунків підписуються керівником і головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування, скріплюються печаткою та зберігаються страхувальником разом з накладними на отримання подарунків та рішенням комісії (уповноваженого) із соціального страхування.

Фізична особа-підприємець може отримати подарунки для власних дітей лише заключивши в Управлінні пенсійного фонду України типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов"язкового державного соціального страхування. Для отримання подарунку добровільно застрахована особа повинна надати особисту заяву та копію свідоцтва про народження дитини за місцем обліку у Фонді. Подарунок у цьому випадку видається згідно з наказом директора міжрайонної виконавчої дирекції та за накладною при пред'явленні документа, який засвідчує особу.

Усього на 2012 рік для дітей застрахованих осіб Ніжинською міжрайонною виконавчою дирекцією за кошти Фонду замовлено 6920 дитячих новорічних подарунків на суму 157,3 тис. грн. Новорічний подарунок вагою 454,13 грам в упаковці «Веселий Новий рік» та вартістю 22,73 грн. надійде від ЗАТ «Виробниче об»єднання «КОНТІ» 11 грудня 2012 року.

Тому звертаємося ще раз до всіх страхувальників Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції, уточнити списки дітей працюючих осіб, щоб у найчарівнішу казкову ніч ваші діти не залишились без солодкого пакуночка від Діда Мороза.

Детальну інформацію можна отримати за тел. 2-30-30, 2-52-44.

Світлана Кресан,

провідний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції