back

Facebook почав блокувати російські новини посилаючись на StopFake

07 липня 2020

 

    Російські засоби масової інформації в істериці із-за того, що соціальна мережа Facebook  у боротьбі з поширенням дезінформації на своєму ресурсі почала використовувати рекомендації експертів українського інформаційно-аналітичного сайту StopFake.

  З боку Росії лунають звинувачення, що соціальна мережа Facebook веде «сумнівну політику» щодо блокування повідомлень російськомовних спільнот і рішення стосовно видалення  інформації приймається на підставі позиції «екстремістського» сайту StopFake, який заборонений на території Російської Федерації.

  Нагадаємо, що проект StopFake започаткувала у 2014 році громадська організація «Центр Медіареформи» – освітня платформа, зас­нована Могилянською школою журналістики з метою запровадження в Украї­ні високих стандартів журналістської освіти, підвищення рівня медіаграмот­ності, інформування про небезпеки пропаганди та поширення неправдивої інформації (фейків) у ЗМІ й фак­тично ініціювала міжнародну дискусію про те, як про­тистояти такому ганебному явищу. На разі, він відомий медіапрофесіоналам в усьо­му світі.

  В березні 2020 року Facebook оголосив про розширення проекту з боротьби розповсюдженням неправдивого контенту в Україні і запустив програму фактчекінга та протидії дезінформації в Україні. В партнери компанія обрала StopFake, який отримав сертифікат Міжнародної мережі фактчекінга (International Fact-Checking Network).

  Україна не перша країна, де запустили цю програму. Facebook вже працює з більше ніж 55 фактчекінговимі організаціями, які перевіряють публікації на 45 мовах.

 Слід зазначити, що компанія Facebook постійно видаляє сотні фейковий російських акаунтів стверджуючи, що в ході розслідувань їх співробітники виявляють зв’язок фейковий сторінок з російськими військовими розвідувальними службами.

Господарі облікових записів зображують з себе місцевих жителів і зазвичай розміщують контент російською, англійською та українською мовами про місцеві і політичні новини, активно обговорюють українських політиків, коментують військові дії в зоні операції об’єднаних сил і падіння малайзійського «Боїнга» над Донбасом.

   Залучення глобальними ІТ-компаніями українських експертів дозволить суттєво протистояти російській дезінформації в українському і світовому цифровому просторі. Хотілось би щоб і компанія «Google» перейняла досвід Facebook у боротьбі з російськими фейками в інформаційному просторі.