back

СЕМІНАР З ПИТАНЬ ФОРМУВАННЯ БЮДЖЕТУ

21 листопада 2012

На засіданні були присутні сільські та селищний голови та бухгалтери, оскільки вони першочергово дотичні до питання формування бюджету, а також голова райдержадміністрації Володимир Другаков, голова районної ради Олег Бузун, заступник голови районної ради Ірина Грозенко, керівник апарату райдержадміністрації Тетяна Коник, завідуюча справами районної ради Галина Товсоп’ята, начальник фінуправління Світлана Алемша, начальник відділу обліку надходження платежів управління пенсійного фонду в Ніжинському районі та місті Ніжині Людмила Богданович, прокурор Ніжинської міської прокуратури Ігор Сірик, начальник відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Андрій Філь, начальник відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Ірина Юрченко та інші.

Варто пам’ятати, що місцеві бюджети – це не просто розрахунки доходів і витрат, які мобілізуються й витрачаються на відповідній території, а й важлива фінансова категорія, основу якої становить система фінансових відносин, що складається між місцевими та державним бюджетом, а також усередині сукупності місцевих бюджетів. Водночас, саме в цій, найчисельнішій ланці бюджетної системи, існує чи не найбільше проблем, пов’язаних із їх формуванням та виконанням, що потребують негайного вирішення.

Про формування бюджетів селищної та сільських рад Ніжинського району на 2013 рік присутніх проінформувала начальник фінуправління Світлана Алемша. Світлана Миколаївна окреслила основні принципи формування бюджету та назвала основні принципи його розподілу. Так до першого «кошику доходів» входять кошти, отримані з доходів фізичних осіб, державного мита та реєстраційних зборів, а до другого – отримані доходи за землю, місцеві податки, збори та інші надходження.

Основним джерелом наповнення сільського бюджету є прибуток, отриманий від оренди земель. За 9 місяців поточного року дохід, отриманий від оренди землі по сільських радах, склав 3 млн.563 тис. грн., що на півтора мільйони більше, ніж минулого року.

Начальник відділу оподаткування фізичних осіб Ольга Лукаш виступила з доповіддю про зміни до Закону України про оподаткування власників сільськогосподарської продукції. Нововведення стосуються сфери розповсюдження продукції з метою отримання прибутку: якщо прибуток не перевищує 10 мінімальних заробітних плат, дохід оподаткуванню не підлягає.

Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» присутніх інформувала начальник відділу обліку надходження платежів управління пенсійного фонду в Ніжинському районі та місті Ніжині Людмила Богданович, а начальник відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Ірина Юрченко розповіла про обтяження речових прав на нерухоме майно, а також про процедуру проведення обліку безхазяйного майна.

І насамкінець про правильність заведення документації, перелік об’єктів та робіт на 2013 рік виголосила доповідь та практичні поради сільським головам інспектор кримінальної виконавчої інспекції Ніжинського району Віра Новік.

Проблема формування і наповнення місцевих бюджетів є основною для районної влади й потребує пошуків шляхів її вирішення. Але очевидним залишається той факт, що у сфері формування місцевих бюджетів органам місцевого самоврядування необхідно надати більше повноважень та самостійності – задля максимального врахування думки територіальної громади та специфіки фінансово-економічної ситуації на місцях.

За інформацією Ніжинської районної ради