back

Сприяємо правомірному використанню страхових коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

20 листопада 2012

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ, страхові кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності використовуються для надання застрахованим особам наступних видів матеріального забезпечення та соціальних послуг: допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, на поховання, послуги із забезпечення санаторно-курортним лікуванням, оздоровлення дітей в оздоровчих закладах та придбання новорічних подарунків для дітей застрахованих осіб.

Правомірна реалізація прав застрахованих осіб на всі види допомог та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням знаходиться під постійним контролем, який включає:

- проведення планових та позапланових перевірок щодо використання коштів Фонду страхувальниками;

- проведення щотижневого моніторингу виданих та продовжених листків непрацездатності закладами охорони здоров’я;

- проведення перевірок відсутності відвідування дітьми дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл в періоди, протягом яких за висновком лікаря за ними здійснювали догляд застраховані особи, які перебували на листках непрацездатності;

- участь представників Фонду в розслідуванні випадків травматизму, віднесених комісіями роботодавців до невиробничих.

Одним із заходів контролю за витрачанням коштів Фонду являється проведення перевірок дотримання застрахованими особами стаціонарного та амбулаторного режиму лікування.

Протягом 10 місяців поточного року спеціалістами Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду в лікувально-профілактичних закладах м. Ніжина та Ніжинського району, а також за домашніми адресами застрахованих осіб проведено 20 перевірок дотримання стаціонарного та амбулаторного режиму лікування, якими встановлено непоодинокі випадки порушень у вигляді самовільного залишення застрахованими особами закладів охорони здоров’я в період стаціонарного лікування. Відмітка про порушення режиму лікування являється однією з підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, тому за результатами перевірок дотримання режиму стаціонарного лікування повернуто Фонду неправомірно використаних в 2012 році коштів Фонду на суму 1034,21 грн. та упереджено витрат на суму 460,90 грн.

Крім того, за 9-ть місяців 2012 року в ході планових та позапланових перевірок страхувальників, проведених спеціалістами дирекції, виявлено неправомірно використаних коштів Фонду на суму 45,9 тис. грн., накладено штрафів на суму 23,4 тис. грн. та притягнуто до адміністративної відповідальності 35 посадових осіб підприємств, установ та організацій, якими сплачено адмінштрафів на загальну суму 5,6 тис. грн.

Контроль за правомірним використанням коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності багато в чому залежить й від того, як комісія (уповноважений) із загальнообов’язкового державного соціального страхування підприємства, установи чи організації виконує свої обов’язки та повноваження відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 року № 25, в частині проведення перевірок дотримання режиму лікування та призначення або відмови в призначенні матеріального забезпечення застрахованим особам, а також більше уваги звертати при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку із травматизмом невиробничого характеру. Нормативно-правовим актом, який регулює порядок розслідування випадків невиробничого характеру, є Постанова Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 р. № 270 “ Про Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру “.

В ході вивчення спеціалістами дирекції отриманих від страхувальників матеріалів розслідування проводиться їх співставлення з даними медичної документації лікувально-профілактичних закладів або реєстром звернень з приводу нещасних випадків та травм, які ведуться відповідальними особами, як по закладах охорони здоров’я, так і по Ніжинській міжрайонній дирекції, та аналізуються обставини, час та місце отримання травм. Трапляються випадки неповного заповнення актів про нещасні випадки невиробничого характеру та встановлення розбіжностей, що стосуються дати і часу травмування. Тому комісіям із соціального страхування потрібно підвищити вимоги щодо перевірки правильності заповнення документів, які є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з травматизмом.

Тільки спільні зусилля та співпраця спеціалістів дирекції з комісіями із соціального страхування принесуть свої результати та будуть сприяти раціональному використанню страхових коштів, зменшенню неправомірності їх використання та відшкодуванню заподіяних збитків Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а кожна застрахована особа в разі настання страхового випадку в установлений чинним законодавством термін отримає необхідну допомогу.

Валентина Баканова,

головний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення

Фонду соціального страхування

з тимчасової втрати працездатності