back

Національна служба посередництва і примирення на порозі 14 річниці

16 листопада 2012

Соціально-трудові відносини є ключовим елементом будь-якої економічної системи, оскільки економічно активне населення не може виробляти чи надавати послуги, не об’єднуючись за допомогою певних організаційних форм для спільної діяльності та взаємного обміну результатами своєї праці. Ці відносини є провідною складовою всієї системи суспільних відносин, оскільки саме від їх характеру та змісту безпосередньо залежить продуктивність праці, якість трудового життя, соціальний мир у суспільстві.

Особливе місце в системі соціально-трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками належить вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів). Правові засади вирішення таких спорів ґрунтуються на положеннях Конституції України, КЗпП, законів України «Про порядок вирішення трудових спорів (конфліктів)», «Про колективні договори і угоди», інших законодавчих актів, що стосуються питань праці та соціально-трудових відносин, нормативних актів Національної служби посередництва і примирення.

Головну роль у сфері запобігання виникненню та вирішення трудових спорів відіграє Національна служба посередництва і примирення.

У 1998 році відповідно до положень статті 15 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» Президентом України було утворено Національну службу посередництва і примирення як постійно діючий держаний орган, покликаний сприяти поліпшенню соціально-трудових відносин, запобігати виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), прогнозувати та сприяти своєчасному їх вирішенню, здійснювати посередництво задля вирішення таких спорів (конфліктів).

З 2001 року в області свої повноваження здійснює структурний підрозділ Національної служби посередництва і примирення – відділення НСПП, діяльність якого спрямовано, перш за все, на запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах, в установах, організаціях шляхом проведення упереджувальних примирно-переговорних процедур, спрямованих на своєчасне усунення причин соціальної напруженості між найманими працівниками та роботодавцем. Адже практика підтверджує, що попередити виникнення конфлікту значно легше й ефективніше тоді, коли сторони ще не протиставили свої інтереси.

З цією метою відділенням НСПП укладено 18 Угод про взаємодію з органами виконавчої влади, суб’єктами сторін профспілок та організацій роботодавців на територіальному рівні, в тому числі з Федерацією профспілкових організацій області, галузевими обкомами профспілкових організацій області, Управлінням громадської безпеки УМВС України в області, Управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадскістю Чернігівської облдержадміністрації, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області, Головним управлінням агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації.

Для оперативності та ефективності цієї роботи сформовано позаштатний інститут НСПП з трудових арбітрів, незалежних посередників та завідуючих інформаційно-консультаційними центрами. Завдяки цьому, практично в кожному районі і місті області кваліфіковані спеціалісти надають необхідні інформаційні матеріали, які допомагають своєчасно виявити та вивчити причини дестабілізації стану соціально-трудових відносин.

Налагоджена взаємодія з управлінням у справах преси та інформації обласної державної адміністрації. Інформаційні матеріали щодо діяльності відділення НСПП розміщені на web-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації в рубриці „Соціальна сфера” (www.cg.gov.ua). В п.р. створено web-сайт відділення НСПП (www.nsppch.ucoz.ua) .

Всього за час існування Служби в області врегульовано 32 та здійснено запобіжні заходи по виникненню більш як 530 колективних трудових спорів. Значною мірою позитивний результат цієї роботи був забезпечений завдяки спільним зусиллям соціальних партнерів та відділення НСПП. Адже всі ми працюємо задля однієї спільної мети – підвищення рівня добробуту мешканців області.

Відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» з 2011 року відділенням НСПП проводиться робота по здійсненню оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців на територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до відповідних органів соціального діалогу. За результатами роботи пройшли оцінку відповідності критеріям репрезентативності 23 суб’єкта сторін профспілок і організацій роботодавців на територіальному рівні, з яких 15 – районні та міські організації профспілки працівників освіти і науки.

Впроваджуючи норми Закону України «Про соціальний діалог в Україні», з метою об’єднання зусиль сторін, спрямованих на поліпшення стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), сприяння їх своєчасному вирішенню, відділення НСПП спрямовує свою діяльність на підвищення рівня правової обізнаності зацікавлених сторін соціального діалогу.

Напередодні чергової річниці Національної служби посередництва і примирення адресуємо теплі слова поздоровлення та подяки за вагомий внесок у відстоюванні цінностей соціальної справедливості людей праці відповідальним працівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань профспілок і роботодавців, трудовим арбітрам, незалежним посередникам, керівникам інформаційно-консультаційними центрами НСПП в районах і містах області, які активно сприяють утвердженню правових відносин між найманими працівниками й роботодавцями, піднесенню економіки, забезпечення суспільного миру та злагоди.

У відділенні завжди можна отримати кваліфіковану юридичну допомогу та консультації по застосуванню Закону України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” та Закону України «Про соціальний діалог в Україні».

Знаходиться відділення НСПП в Чернігівській області за адресою: 14000, м.Чернігів, вул. П’ятницька, 39 тел./факс (0462) 66-00-58, електронна адреса [email protected], веб-сайт відділення: www.nsppch.ucoz.ua

М. Максименко

Головний спеціаліст сектора правового забезпечення

відділення НСПП в Чернігівській області