back

Після річної перерви вони знову на коні

14 листопада 2012

Не встигли згаснути футбольні баталії чемпіонату Ніжинського району з футболу як розпочалися кубкові змагання. Бажаючих прийняти в них участь виявилось дуже багато. Аж 16 футбольних колективів подали заявки. Турнір обіцяв бути захоплюючим, адже крім постійних учасників, в ньому взяли участь дебютанти: ФК Черняхівка, «Колос» Хотинівка, «Гермес» Кукшин, та навіть віце-чемпіон Ніжина ФК «Фрунзівець-Ветеран». А також основний фаворит, команда, що представляє наш район на область – ФК Лосинівка. Жеребкування кубку проводилося 11 жовтня о 14:00 в центральному офісі Ніжинської районної організації ВФСТ «Колос», де були присутні представники всіх команд. Шляхом сліпого жеребу визначилися пари 1/8, а потім за цією ж схемою 1/4, і 1/2 фіналу. І уже на першій стадії змагань відбулося два супер-матчі. Жереб звів між собою чемпіона району "Відродження" Сальне і віце-чемпіона Ніжина "Фрунзівець-Ветеран" та срібного призера району "Колос" Безуглівку з ФК Лосинівка. Ох і матчі на нас очікували! Перший був дуже нервовим поєдинком, з великою кількістю фолів. Здавалось, що команда гостей просто провокувала суперника, намагаючись вивести з рівноваги, але молоді сальнянці повністю розбили ніжинців, що спричинило справжній скандал. Зрозумівши, що програли, всіляко прагнули недограти матч, мовляв немає лікаря на стадіоні чи суддівство упереджене і тренер вибігав на поле з наміром забрати своїх з поля. Я так скажу, треба вміти програвати, а те що "Фрунзівець-Ветеран" творив, честі їм не робить. Що стосується самої гри, то швидкі флангові атаки, велика кількість ударів по воротам принесли Сальному перевагу у 3 м'ячі уже після першого тайму (3:0), а другий на класі довели до перемоги. У підсумку 5:2.

Інший центральний матч відбувся у Безуглівці, де місцева команда, як виявилось пізніше, приймала майбутнього володаря Кубку ФК Лосинівку. Попри територіальну перевагу господарів поля, до справжніх моментів не доходило. Не слід забувати, що матчі за участю лосинівських хлопців відбувалися у неділю, адже у суботу вони грали на область. Але ніякої втоми не спостерігалося. Тож беріть приклад клуби із вищих ліг України, котрим два матчі на тиждень багато, мовляв перевтомлюємося. Повернемося до нашого поєдинку. Витримавши стартовий натиск Безуглівки, гості поступово почали перехоплювати ініціативу. Використавши помилки господарів забили 3 голи ще у першому таймі. Другий перетворився на формальність. ФК Лосинівка на контргрі довела рахунок до 1:5. А турнірна сітка для них була дуже важка, Крути, Сальне, Талалаївка.

Що стосується решти матчів, то сенсацій не сталося. Як і годиться фаворити здобули звитяги над суперниками. "Промінь" Липів Ріг обіграв ФК Черняхівку 6:1, "Фенікс" Лосинівка завдав поразки "Гермесу" із Кукшина 8:2, "БУК" Крути доволі впевнено здолав "Блискавку" із Вертіївки 5:1, можливо трохи несподіваний зафіксовано рахунок у матчі "Сокіл" Данине і "Колос" Хотинівка, де господарі доволі сильно провели кінцівку чемпіонату, а в цьому поєдинку нічого не змогли зробити із суперником, домашня поразка 2:5. Впевнено розпочав турнірний шлях "Старт" із Талалаївки, який на власному полі декласував Григоро-Іванівську команду "Фортуна" 5:1. Останній матч 1/8 несподіваним рахунком не відзначився, ФК Гармащина обіграла ФК Богданівку 4:0, хоч перше взяття воріт глядачі чекали аж 75 хвилин.

За тиждень, 27 жовтня відбулися матчі 1/4, Всі чотири поєдинки виявилися захоплюючими, жоден з яких не завершився з явним домінуванням однієї з команд. Але окрім самої гри не обійшлося і без скандалів. Так матч між ФК Гармащина і "Старт" Талалаївка не завершився через упереджене суддівство, коли одну команду просто заганяють, то це не прикрашає Кубок, саме це і було на тому поєдинку. Перший тайм пройшов у рівній боротьбі, але господарі все ж зуміли один м'яч забити. А після перерви розпочалось те, що і писати не хочеться, але все ж. Побачивши, що гра не йде у Талалаївки, ну так, згоден, склад приїхав не найсильніший, але треба мати совість і чесно проводити арбітраж. Уже до 60-ї хвилини господарі залишилися у десятьох, суддя вирішив показати червону картку, навіть, не обгрунтувавши за що. Було зіткнення між двома гравцями у центрі поля, після чого обоє підвелися і продовжили боротьбу. Але пролунав свисток і гравець Гармащини побачив перед собою червоне світло. Головний суддя не звертав уваги на бокових арбітрів. Будь-яка атака господарів поля переривалася свистком. Це все психологічно може зламати будь-яку команду. І коли до завершення матчу було 15 хвилин, Гармащина не витримала і покинула поле, а на той момент рахунок уже був 1:3 за "Стартом". Ось так Талалаївка пробилася у півфінал.

Одним з найцікавіших поєдинків цього раунду і турніру взагалі стало протистояння "Фенікса" з "Променем" Липів Ріг. Важко виділити фаворита у цій дуелі. Шанси як на мене були рівними. З перших хвилин господарі приголомшили і суперника, і глядачів, не даючи гостям перейти навіть центр поля. Перевага втілилася у два м'ячі, один з яких забитий з пенальті. Це наслідок грубих помилок захисної ланки гостей. До перерви команди обмінялися взяттям воріт, тож 3:1. Здавалось гру зроблено, але "Промінь" і не думав здаватися. На 60-й хвилині після атаки "Фенікса" правим флангом і прострілу у штрафний майданчик, м'яч потрапив у руку захиснику, суддя на точку не вказав, а гості розпочали контратаку, яка закінчилася голом (3:2). Це рішення арбітра роздратувало господарів. Вони почали не грати, а сперечатися, то з арбітром, то між собою, то з глядачами. А Липів Ріг цим скористався, як наслідок забив ще один гол (3:3). До кінця гри було ще багато часу, але нічого цікавого у воріт команд не було. Запам'яталася лише груба гра і велика кількість жовтих карток. Все йшло до післяматчевих пенальті. І з фінальним свистком глядачі затамували подих у передчутті футбольної лотереї. Виявилося "Фенікс" не вміє бити пенальті, два удара відбив голкіпер, а ще один пішов у молоко, а "Промінь" забивав усе, отже 0:3, і у півфінал іде саме команда із Липового Рогу, що вже велике досягнення для них. Попереду гра зі "Стартом" у Талалаївці.

Іншими півфіналістами стали команди "Відродження" Сальне та ФК Лосинівкка. У 1/4 новоспечений чемпіон району, команда із села Сальне екзаменувала дебютанта і темну конячку турніра команду "Колос" Хотинівка. Попри рахунок матчу 2:3 на користь гостей, і те, що господарі довгий час вели в рахунку, різниця в класі відчувалася неозброєним оком. Майже всі єдиноборства виграли сальнянці, гарно працювали фланги, центр поля був повністю за гостями. Але все рівно треба віддати належне Хотинівці, яка не знітилася перед таким суперником, і доволі довго тримала перевагу в один гол. Сенсації не сталося, заслужену перемогу здобуло "Відродження", і на нас очікував, мабуть, найцікавіший матч, який без сумніву гідний фінала, - "Відродження" – ФК Лосинівка. Але крім самої гри у Хотинівці сталася неприємна ситуація. Коли пролунав фінальний свисток арбітра, гравець Сального, Олешко Денис зробив ганебний вчинок, вдарив опонента в обличчя, це ледь не призвело до масової бійки серед команд. Чому він так повів себе не знаю, тут зрозуміло, що була провокація, і з вуст постраждалого могли лунати образливі слова, достеменно ніхто нічого не знає. Нагадаю, що Денис став кращим футболістом на першості, і тут потрапляє у центр уваги з негативної сторони. Я розумію, це все на емоціях, але ж потрібно якось їх стримувати. Сподіваюся таких неприємних ситуацій більше не буде в нашому футболі, адже вони не прикрашають його.

Опонент Сального по півфіналу ФК Лосинівка у другому раунді на стадіоні "Спартак" обіграла одноклубників із Крут, команду "Бук". Матч, де було багато боротьби, але мінімум моментів. Мене захоплює те, з якою легкістю команда використовує помилки суперника. Наче і моментів не створює багато, але забиває і перемагає. І якщо подивитися зі сторони, то наче це так легко. Це досвід, один рік команда грає на область, а так піднявся їх рівень гри. Саме тому ще до жеребкування я вважав їх основними фаворитами турніру. Матч із Крутами закінчився звитягою ФК Лосинівки 2:1. Попереду головний екзамен – чемпіон району.

Всі і я особисто дуже очікували 3 листопада. Саме в цей день проходили півфінальні двобої. Аж ніяк не хочу образити прихильників Талалаївки і Липового Рогу, але вся увага вболівальників була прикута до села Сальне. Саме там у 14:00 зустрілися "Відродження" і ФК Лосинівка. На такий важливий для обох команд матч був запрошений арбітр із Чернігівської Федерації Футболу. Забігаючи наперед скажу, що відсудив чудово. Варто відмітити і кількість глядачів, у господарів завжди гарна підтримка, але в цьому двобої іх майже заглушили галасливі фани із Лосинівки, які весь матч підтримували своїх улюбленців. Тепер до самої гри. Ех, хто був на ньому отримав велику насолоду. Адже дві команди грали у справжній футбол. Не було ні провокацій, ні грубої гри. А лише великі швидкості і комбінаційна гра у виконанні двох команд. Відкрили рахунок господарі, чим ввели в ейфорію своїх вболівальників. Як уже писалося раніше, ФК Лосинівка гарно використовує помилки своїх опонентів. Не став виключенням і цей матч. То голкіпер випустив м'яч, то захисник не добіг, то проспали форварда. І вся сукупність цих помилок і призводила до взяття воріт. Гості тричі змогли забити у першому таймі (1:3). Але Сальне і не думало здаватися, шквал атак на ворота, як на мене кращого голкіпера турніру Григорія Талалаївського, призвів до голу в кінцівці першого тайму (2:3). Так, другий тайм був повний інтриги. І нехай матч закінчився з рахунком 2:5, але ж які моменти не реалізувало "Відродження" ще при рахунку 2:3, і забий хоч один, фіналістом була б не Лосинівка. Надзвичайно цікавий поєдинок закінчився, і хоч господарі поля програли, вболівальники подякували за таку яскраву гру. А результат обов'язково прийде. Адже програли сильній команді, основному фавориту змагання.

Інший півфінал, де зустрілися "Старт" Талалаївка і "Промінь" Липів Ріг пройшов набагато спокійніше. Господарі з перших хвилин захопили центр поля і проводили рязючі атаки воріт суперника. Одним з героїв матчу став Демченко Сергій, його швидкі вривання у штрафний майданчик не змогли зупинити захисники "Променя", як наслідок два забитих м'ячі. Повністю інтрига була втрачена на початку другого тайму, коли "Старт" забив третій гол. І до кінця матчу команди просто догравали гру. Підсумок 3:0 і у фінал іде Талалаївка. Попри поразку, гості засмученими не були, адже для них і так достойний виступ.

Залишився головний матч – фінал. 10 листопада на стадіоні "Спартак" зійшлися давні суперники "Старт" Талалаївка – ФК Лосинівка. На цей поєдинок завітали голова районної державної адміністрації – Володимир Другаков, голова Ніжинської районної ради – Олег Бузун, начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Ніжинської РДА – Андрій Штайнеккер. Також підтримати своїх улюбленців приїхали директор товариства "Лосинівка-Агро" Анатолій Кушніренко, селищний голова Лосинівки Анатолій Стрілець, сільський голова с. Талалаївки Володимир Хоменко та незмінна команда талалаївських ветеранів: Віталій Петрик, брати Микола, Віталій та Василь Диньки, Михайло Коваль, Володимир Мунтянов та ін. Ну і звичайно велика кількість вболівальників. Сама гра розпочалась обережно, команди робили так звану розвідку. Перший небезпечний момент виник в середині пешої половини гри, коли Коваль Олександр вийшов сам на сам з голкіпером і ледь не вивів формальних господарів поля вперед, але захисники встигли вибити м'яч з під ніг нападника. Решта часу першого тайму пройшло з домінуванням ФК Лосинівки. Це втілилося у гол лише на 45-й хвилині. Другий тайм був повністю під конролем лосинівських хлопців. Вони знищували атаки Талалаївки ще в зародку, а самі проводили дуже небезпечні контратаки. Але все-таки ударів по воротах бракувало у матчі. Коли вже гості хотіли святкувати успіх, на останній хвилині рахунок став нічийний, досить не логічний гол забив Володимир Куць. На доданий час сил уже не вистачило у "Старта", що призвело до двох м'ячів. (1:3). І ось, фінальний свисток, справжня радість для ФК Лосинівки, фани ще довго вигукували "молодці", було дуже багато шампанського, яким довго поливали своїх улюбленців. Вони заслужені володарі Кубку Ніжинського району з футболу і основний трофей після річної перерви знову вручив голова райдержадміністрації Володимир Другаков. Потім очільники району нагородили переможців та фіналістів медалями та дипломами, а Володимир Євтух голова - спортивного товариства "Колос" вручив кожній команді по святковому торту - презенти від ПАТ "Ніжинський хліб" (керівник Ярослав Дмітрєнко). Були і фото на згадку.

Сезон завершився цим фіналом і в мене сум з'явився на обличчі, адже тепер треба чекати наступного року, коли знову поновляться футбольні баталії. Тож бажаємо завжди влучати в дев'ятку, та ніколи не потрапляти в офсайд.

Олексій Чернета

спеціаліст районного фізкультурно-спортивного товариства "Колос"