back

Міжнародна науково-практична конференція "Полоністика Чернігівщини: історія та сучасність"

24 жовтня 2012

23 жовтня 2012 року в Ніжині відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Полоністика Чернігівщини: історія та сучасність», яка була організована з ініціативи Культурно-просвітницької Спілки поляків «Астер» та Центру польської культури НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут». У складі польської делегації були: пан Рафал Вольскі – керівник консульського відділу Республіки Польща у Києві; пані Анна Кузьма – Радник Посла Республіки Польща в Україні; пан Станіслав Пантелюк – головний редактор періодичного видання «Дзенік Кийовські», пані Ангеліка Плаксіна – редактор журналу «Дзенік Кийовські».

Програма конференції була насиченою і різноплановою. Насамперед гостей зустрічали в райдержадміністрації - голова райдержадміністрації Володимир Другаков першим вітав поляків на Ніжинській землі. Також на зустрічі були присутні голова районної ради Олег Бузун із своїм заступником Іриною Грозенко та керівник апарату Ніжинської РДА Тетяна Коник.

Надалі все відбувалося згідно плану: покладання квітів до історичного Польського меморіалу; зустріч делегації Республіки Польща із директором Ніжинського агротехнічного інституту Василем Лукачем.

О 14 годині розпочала свою роботу науково-практична конференція, яка проходила в стінах Ніжинського агротехнічного інституту. Виступаючи із своєю доповіддю, Олег Бузун відзначив важливість даної зустрічі для розвитку Ніжинського району, як аграрного краю із давніми сільськогосподарськими традиціями. Також голова районної ради визначив основні напрямки, за якими будують свою діяльність органи влади, зокрема Ніжинська районна рада та Ніжинська райдержадміністрація. Це, зокрема:

1. прозорість діяльності аграрних товариств, які діють на території району;

2. збереження земельних ресурсів;

3. соціальна захищеність селянина;

4. інтеграція різних галузей сільського господарства.

Виступили з науковими доповідями викладачі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя – Самойленко Г.В., Ростовська О.В., Пугач В.М., Морозов О.С., Потапенко М.П., які окреслили історичні умови розвитку Ніжина і Ніжинського району.

Заключне слово було надане пану Рафалу Вольські. У своїй промові він зазначив, що Ніжинська земля потребує кваліфікованих, освічених спеціалістів, які зможуть вивести Ніжинщину на шлях процвітання. І саме таких спеціалістів готує Ніжинський агротехнічний інститут, студентам якого і була запропонована співпраця з подібними навчальними закладами в Республіці Польща.

Тож маємо надію, що дана конференція була не останньою і ми ще не раз зустрічатимемо іноземні делегації в своєму краї. І кожна нова зустріч принесе не лише приємні емоції від спілкування, а і буде приводом поділитися власними успіхами, трудовими надбаннями, досягненнями в соціальній сфері.