back

ПОВАЖНИЙ ЮВІЛЕЙ ЗАВОДУ

23 жовтня 2012

Ось уже протягом багатьох століть «візитною карткою», неповторним «брендом» Ніжина є славетні «ніжинські огірки» – невеличкі, хрусткі та напрочуд апетитні. І хоча аналогічні намагалися вирощувати й в інших містах, але саме в Ніжині чомусь ця овочева продукція – найсмачніша. Велика заслуга в цьому, звичайно ж, Ніжинського консервного заводу – підприємства з давньою і славною історією, яке днями відзначило поважний ювілей – 85-річчя.

З метою вшанування працівників та ветеранів заводу в Ніжинському українському драматичному театрі імені Михайла Коцюбинському зібралися люди, які не один рік самовіддано працювали на підприємстві, ветерани заводу, а також генеральний директор ТОВ «Ніжинський консервний завод» Олександр Шульга, комерційний директор торгового дому «Ніжин» у Москві, голова райдержадміністрації Володимир Другаков, голова районної ради Олег Бузун, помічник депутата Верховної Ради Івана Куровського Ольга Тіга, начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Максак, директор агротехнічного інституту Василь Лукач та інші.

Розпорядженням голови обласної ради Анатолія Мельника за вагомий внесок у розвиток економіки області, сумлінну працю та високий професіоналізм почесними грамотами було нагороджено працівників заводу: технічного директора Миколу Бережка, водія вантажного автомобіля Бориса Зеленського, машиніста концервного цеху Ганну Кисіль, керівника сільгоспроекту «Агро – Переяслівка» Людмилу Гальонко та інших.

Вітаючи працівників заводу з ювілеєм, голова райдержадміністрації Володимир Другаков подякував ветеранам, які не одне десятиліття самовіддано трудилися на тодішньому комбінаті, й зазначив, що Ніжинський консервний завод – одне з небагатьох підприємств, яке ніколи не падало в «піке» економічних проблем; він завжди був і залишається гордістю не лише Ніжина, а й держави загалом.

Г

олова районної ради Олег Бузун зазначив, що діяльність заводу організована на високому рівні, завдяки чому підприємство виробляє якісну продукцію, конкурентоспроможну не лише в Україні, а й за її межами.

Про еволюція підприємства від засолочного цеху до великого заводу з двома філіями розповів його генеральний директор Олександр Шульга, а також запропонував переглянути фільм про трудові будні, працівників і щоденне життя заводу.

Надзвичайно зворушливою була мить вручення нагород ветеранам заводу – Галині Богдан, Надії Дейнеці, Любові Заєць, Борисмові Зеленському, Ганні Кисіль, Олені Кручок та іншим, які пропрацювали на підприємстві декілька десятків років. «Рекордсменкою» серед них стала Роза Пташник, трудовий стаж якої склав аж 52 роки.

Підприємству бажали стабільності, розвитку, розширення асортименту продукції та економічного процвітання. Хочеться вірити, що ці побажання здійсняться, адже Ніжинський концервний завод як підприємство із славною історією, безперечно, є гордістю не лише своєї малої батьківщини – Ніжина, а й держави загалом.

ДЛЯ ДОВІДКИ.

Ніжинський консервний завод було створено у 1927 році спочатку як цех для соління огірків.

Наразі площа оброблюваної корисної землі підприємства становить понад 1,6 тис. га. Кількість зайнятих співробітників заводу — приблизно 1 000 осіб. Підприємство оснащене новим устаткуванням з Угорщини, Голландії, Німеччини, новітніми лініями з переробки сільськогосподарської продукції. Продукція заводу має великий попит і значну популярність у споживачів — про це свідчить хоча б показник — у 2-й пол. 2000-х рр. близько 70% продукції підприємства йде на експорт.

Виробництву вдалося пережити кризові 1990-і роки, коли спостерігалось скорочення обсягів виробництва, таким чином підприємство стабільно лишається провідним у галузі консервної і харчової промисловості на Ніжинщині.

Разом з деякими іншими підприємствами ТОВ «Ніжинський консервний завод» входить до складу групи компаній Fozzy Group, що з одного боку уможливило успішне проведення реконструкції і переобладнання консервних цехів, з іншого — спростило логістику і ринок збуту в Україні та за кордоном, оскільки продукція заводу всередині країни успішно продається в торгових мережах групи (гуртові гіпермаркети «Fozzy C&C», супермаркети «Сiльпо», магазини біля дому «Фора» тощо).

За інформацією Ніжинської районної ради