back

Сім’ї, що потрапили в складні життєві обставини, – під супроводом держави

28 вересня 2012

На виконання соціальних ініціатив Президента України щодо виявлення, оцінки потреб, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей чи осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, до структури та штатів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді введені посади фахівців із соціальної роботи. В Ніжинському районному їх 15.

Набираючи штат, враховувалися певні вимоги до кандидатів на посади. Перш за все, - вища освіта за спеціальністю: соціальна робота чи педагогічна, психологія, соціологія чи інший напрямок гуманітарної підготовки. Діяльність фахівця спрямована на організацію надання психологічних, соціально-педагогічних, -економічних, -медичних, юридичних, інформаційних послуг. Головне його завдання – участь у реалізації державної соціальної політики в сільських громадах через соціальну роботу з вразливими категоріями дітей та сім’ями з дітьми й надання їм соціальних послуг.

Перед новоствореними фахівцями держава ставить завдання сприяти формуванню сімейних цінностей та засад відповідального батьківства; вчасно виявляти вразливі категорії дітей та родин, вести банк даних про них. Людина, яка взялася виконувати такі обов’язки, повинна інспектувати сім’ї з ознаками складних життєвих обставин та реально оцінити їхні потреби, розробити індивідуальний план, форми та методи роботи з тими, хто потребує допомоги. Ефективність результатів досягається завдяки співпраці з органами місцевого самоврядування, працівниками закладів освіти, охорони здоров’я, внутрішніх справ, культури тощо. Тобто, усі зусилля спрямовуються на те, щоб допомогти сім’ям, які з тих, чи інших причин зазнали життєвих труднощів.

Чи не найголовнішим завданням фахівця є оперативне й термінове реагування на випадки жорстокого ставлення до дітей, насильства, залучення до недопустимих законодавством форм праці, приниження їхньої гідності й честі, тобто запобігання найжахливішим проявам експлуатації, як фізичної, так і моральної.

Погодьтеся, ознайомившись з усіма вимогами, обов’язками й завданнями, які ставить держава перед соціальним фахівцем, досить складно підібрати кваліфікованих спеціалістів. Але Ніжинському районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді це вдалося. В числі тих п’ятнадцяти, які взялися в районі реалізовувати державну програму, - Тетяна Якушина з Колісників.

Її дівоче прізвище – Доля. Мабуть, саме доля розпоряджалася її життям. Чверть століття Тетяна Миколаївна вчила українській мові, літературі, й не тільки, як це буває в маленьких сільських школах, колісниківських малюків. Співала, танцювала, вела уроки природознавства, організовувала виховні години й позакласні заходи,- чого тільки не доводиться робити простому сільському вчителю. Але роки, проведені в такому ритмі, дали про себе знати, почало підводити здоров’я. Довелося йти на пільгову пенсію. Десять років колишній педагог займалася господарством, городом, сім’єю, й усім тим, що роблять в селі наші українські жінки. Зрештою зрозуміла, що й від цього втомилася. Захотілося знову поміж люди, відчути свою потрібність ще комусь, окрім родини.

Сільський голова Анатолій Рибка, дізнавшись про організацію мережі фахівців із соціальної роботи в районі, запропонував на цю посаду саме Тетяну Якушину. Має вищу освіту, досвід роботи з дітьми, до того ж,- з різними, відповідальна й порядна, принципова й з високою виконавською дисципліною, - така характеристика якнайкраще свідчить про те, що людина впорається з поставленим завданням. До того ж, що там гріха таїти, у вчителя-пільговика пенсія нижча за прожитковий мінімум. А, маючи трьох доньок, яка мати не захоче заробити додаткову копійку в сімейний бюджет. Тут, як кажуть, можливості співпали з бажаннями. Що й дало гарний результат.

Сьогодні Тетяна Миколаївна обслуговує Колісники, Григорівку, Кукшин, Зруб. Вона опікується дванадцятьма багатодітними та двома прийомними сім’ями; трьома дітьми-інвалідами; однією молодою особою з функціональними обмеженнями та двома - з числа дітей-сиріт. Крім того, жінка веде соціальний супровід родин, які потрапили в складні життєві обставини, в рамках якого фахівець допомагає оформити документи для оздоровлення дитини в місцевому санаторії «пролісок»; проконсультувати хворе маля в Київському ОХМАТДИТі; отримати дублікат свідоцтва про закінчення навчального закладу тощо.

Звісно, державна програма ставить перед соціальними працівниками конкретні завдання, спрямовані на покращання ситуації в державі в цілому, й в кожній родині зокрема. Але то все – високі матерії. Життя часто буває набагато прозаїчнішим. Тетяні Миколаївні треба перевірити, чи її підопічні купили на зиму дрова й вугілля, чи придбали батьки своїм дітям зошити й ручки, чи випрали одяг, чи зварили сніданок, чи вивчили уроки.

Хтось запитає: наскільки ефективний цей дамоклів меч? Ефективний, - переконана фахівець, адже, щодня відвідуючи своїх, вона переконується в тому, що її робота дає конкретні результати, що ситуація міняється на краще. Недолугі батьки намагаються виправитися, знаючи, що їх перевірять й за свої помилки доведеться відповідати, дивлячись в очі колишній своїй вчительці, перед якою буде соромно.

Працюючи кожного дня з різними людьми, Тетяна Миколаївна знову й знов подумки повертається до своєї вчительської діяльності. Сьогодні доля підкинула їй роботу, що перегукується з минулим досвідом. І життєвим, й педагогічним. Й вона, сповнена сил і бажанням змінити щось на краще, взялася до виконання нових завдань. Спасибі, що на допомогу завжди радо йдуть сільський голова Анатолій Рибка й секретар сільської ради Валентина Онищенко. Що на будь-який телефонний дзвінок фахово проконсультують і просто по-людськи підтримають спеціалісти центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді. А головне, - її розуміють, як сільська громада, так і чоловік та троє їхніх доньок. А за такої підтримки можна й гори звернути.

Наталія МОРДАЧ,

Начальник відділу соціальної роботи

Ніжинського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді