back

Нові робочі місця повернуть українців з-за кордону і дадуть легальний заробіток шести мільйонам громадян, зокрема й жителям Чернігівщини

21 вересня 2012

Соціально-економічна ситуація в Україні, в тому числі й на Придесенні поступово поліпшується. Це відзначають і фахівці, і прості люди, котрі реально відчувають зміни на краще. Важливим кроком у цьому напрямку стало ухвалення Верховною Радою 5 липня 2012 року Закону України «Про зайнятість населення», який дозволить уже найближчим часом створити сотні тисяч нових робочих місць.

Зокрема, передбачені формування державного замовлення на навчання за участю місцевих органів влади та роботодавців, залежно від потреб економіки; ефективне стимулювання роботодавців, котрі створюють нові високооплачувані робочі місця, працевлаштовують молодь, інвалідів, людей, старших 50 років, сиріт, одиноких батьків та інші вразливі категорії населення; запровадження стимулів для стажування студентів з відкриттям трудової книжки, що дасть змогу здобути необхідний досвід роботи та розширить їх можливості у працевлаштуванні.

Кількість створених робочих місць та рівень оплати праці динамічно зростають і на Чернігівщині. Так, у січні – липні цього року на Придесенні працевлаштовано 12,6 тисяч жителів. Впроваджуються нові виробничі потужності, люди отримують роботу і впевненість у завтрашньому дні. За перше півріччя 2012-го середня зарплата в області склала 2216 гривень, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 18,4 відсотки.

Втім, це – тільки початок масштабних позитивних змін. Адже влада не збирається зупинятися на досягнутому. Уряд налаштований успішно завершити реформи, які істотно покращать життя людей. Сприятиме цьому й програма масового створення висококваліфікованих робочих місць та відродження економіки. Влада поставила перед собою глобальне завдання: до 2020 року зайняти в економіці України 20 мільйонів громадян, тобто додатково працевлаштувати 6 мільйонів наших співвітчизників.

«Це, по-перше, дозволить повернути додому більшість українців, які змушені зараз працювати за кордоном, а по-друге, зведе нанівець тіньову економіку, від якої потерпають і держава, і люди, котрі не мають ніяких прав та соціальних гарантій, – наголосив віце-прем’єр Сергій Тігіпко. – Завдання непросте, але цілком реальне. Передумова успіху – політична і економічна стабільність у суспільстві, злагоджені дії Президента, уряду, парламентської більшості та виконавчої влади в регіонах, продовження нинішнього курсу реформ».

Взагалі, все, що може виготовлятися в Україні, зазначив віце-прем’єр, повинно виготовлятися тут. Тому уряд активно підтримуватиме розвиток сільського господарства (в т. ч. машинобудування); виробництво вітчизняної електроніки і комп’ютерної техніки, нафтогазового обладнання; харчову галузь; виготовлення меблів, одягу та взуття. Подальше зростання економіки дозволить і в наступному році продовжувати соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, які добре сприймаються громадянами.

Віктор Мудрий,

м. Чернігів