back

Служба зайнятості допомагає обрати професію

22 квітня 2019

Важко переоцінити важливість вибору професії у житті. Від того, з яким настроєм людина іде на роботу залежить її емоційний стан. Не можна отримувати задоволення від життя, якщо робота, на якій ми проводимо не менше 8 годин щодня, дратує і не задовольняє. Служба зайнятості намагається дати підростаючому поколінню розуміння цього якомога раніше. Для молодших школярів з метою знайомства зі світом професій проводимо конкурси малюнків "Моя майбутня професія" та екскурсії на виробництво. Середньою ланкою опікуємося, переважно, у час канікул - веселі змагання, вікторини, той же конкурс малюнків, але вже на асфальті – у такому віці ігрова форма забезпечує прекрасне сприйняття серйозної інформації. Починаючи з 9 класу йде системна профорієнтаційна робота: профорієнтаційні уроки, презентації навчальних закладів, професіографічні екскурсії, інтерактивні профорієнтаційні заходи, ярмарки професій, тощо. «Світ професій», «Вибір професії – вибір майбутнього», «Вибір професії – запорука життєвого успіху», «Обираємо професію разом», «Знайомство зі звітом професій» - тематика профорієнтаційних уроків орієнтовано на окрему вікову групу школярів. Успішно використовуємо усі можливі форми – тренінги, семінари, профіквести, вікторини, і т.д. Особливе місце займає профдіагностичне тестування школярів, яке у поєднанні зі знанням  місцевого ринку праці допомагає застосувати при виборі майбутньої професії формулу «Хочу – Можу – Треба».

 

Одним і з важливих етапів профорієнтаційної роботи є використання платформи «Моя професія: консультаційна мережа». Місія даного проекту– перетворити вибір майбутньої професії з «гадання на кавовій гущі» у науково обґрунтований прогноз і зробити систему профорієнтаційного консультування загальнодоступною. Перевага платформи полягає у тому, що зареєстрованому користувачу надається можливість безкоштовно отримати послуги з профорієнтації у он-лайн форматі без відвідування центру зайнятості, якщо існує потреба у виборі або зміні професії, визначенні схильності до підприємницької діяльності, оцінці власних здібностей. Не дивлячись на певну складність у користуванні, вона приваблює молодь можливістю самовизначення у кількох характеристиках особистості.

 

Профорієнтаційна робота надто копітка, вимагає постійного саморозвитку, самоосвіти, і не кожному пересічному під силу. Наші фахівці Ірина Бондаренко та Ангеліна Кривошея щодня підтверджують свій фаховий рівень, спілкуючись не тільки з безробітними, а й з учнями та студентами нашого міста та району.