back

Соціальні послуги за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

13 вересня 2012

Соціальне забезпечення (соціальний захист) — система суспільно-економічних заходів, спрямованих на матеріальне забезпечення населення від соціальних ризиків (хвороба, інвалідність, старість, втрата годувальника, безробіття, нещасний випадок на виробництві тощо).

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках,передбачених законом.

Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій.

Кошти загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, спрямовуються на фінансування:

1) допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

2) допомоги по вагітності та пологах;

3) допомоги на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

6) забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей, до дитячих оздоровчих закладів, часткове утримання санаторіїв- профілакторіїв, надання соціальних послуг у позашкільній роботі з дітьми).

Законом забезпечені рівні умови надання застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах та на поховання незалежно від виду діяльності, форми власності та господарювання.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованій особі за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з шостого дня непрацездатності.

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів роботодавця, що сприяє посиленню контролю за виданням листків непрацездатності.

Допомога по тимчасовій непрацездатності у разі настання інших страхових випадків (необхідності догляду за хворою дитиною віком до 14 років, хворим членом сім’ї, догляду за дитиною віком до 3-х років або дитиною-інвалідом до 16 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною, тощо) виплачується застрахованій особі з першого дня за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованим особам в залежності від розміру заробітної плати (доходу) і страхового стажу.

Згідно із статтею 20 Закону України від 18.01.2001 № 2240 "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" (далі - Закон), кошти цього виду страхування спрямовуються, у тому числі і на фінансування санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованих осіб і членів їх сімей, позашкільне обслуговування, включаючи придбання дитячих новорічних подарунків, що виходить за межі завдань, окреслених ст.4 цього Закону.

Лікування застрахованих в санаторно-курортних закладах (крім реабілітаційного після перенесених операцій або хвороб), у санаторіях-профілакторіях та оздоровлення їх дітей у дитячих оздоровчих таборах є профілактикою захворюваності в цілому і певною мірою профілактикою ризиків настання тимчасової, повної або часткової втрати працездатності.

Загальна структура витрат Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду на виплату допомоги у І півріччі 2012 року склалася такою:

• по тимчасовій непрацездатності – 3093,3 тис. грн.,

• видатки на виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку –288,9 тис. грн

• по вагітності та пологах - 1011,8 тис. грн.

• на поховання – 32,2 тис. грн.;

• витрати Фонду по статті “Оздоровчі заходи” склали 781,9 тис. грн. За ці кошти у І півріччі 2012 році придбано до санаторно-курортних закладів та надано застрахованим особам і членам їх сімей 110 путівки та проведено оздоровлення 193 дітей в дитячих оздоровчих таборах.

Світлана Прокопець,

завідувач фінансовим відділом-

головний бухгалтер

Ніжинської міжрайонної

виконавчої дирекції