back

Районні урочистості з нагоди Всеукраїнського Дня фізичної культури та спорту

11 вересня 2012

Цьогорічне районне спортивне свято зібрало велику аудиторію й увінчалося рясним дощем відзнак та красивим концертом минулої п’ятниці в стінах Ніжинського агроінституту.

Спортивну громаду Ніжинщини привітали зі святом здоров’я, сили і краси голова райдержадміністрації Володимир Другаков, його заступник Людмила Сипливець, голова районної ради Ірина Грозенко, директор Ніжинського агротехнічного інституту Василь Лукач, головний спеціаліст у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Андрій Штайнеккер, директор районної спортивної школи «Колос» Володимир Євтух.

Найпершими на сцену ведучий Володимир Бутенко запросив найстарших і найпочесніших. Вони, кого по праву називають ветеранами спорту, а це: Петро Поладич, Віталій Могильний, Микола Шматок, Петро Савченко, Віталій Петрик, Віталій Динько, Олексій Литвиненко, Микола Самко, Володимир Мунтянов, Олександр Залозний, Анатолій Старицький, Василь Момот, Григорій Петрик, Іван Ляшенко, Микола Бабич, Георгій Давидов, Володимир Захаренко отримали подяки голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

Щойно стихли акорди пісенного вітання, як на зміну їм запала тиша. І тільки метроном розсікав її ріжучим стугоном – хвилиною мовчання вшанували пам’ять голови районного спортивного комітету Дмитра Тарахтія, інструктора зі спорту КСП ім. Фрунзе Анатолія Мохнатка, тренерів з боксу – Олексія Соломахи, Сергія Оліфіренка, Валерія Юрченка, Олега Больчугова.

Того дня сцена агроінституту послугувала спортивним олімпом, на який по черзі вийшли всі, хто причетний до свята. Винуватцями урочистості стали: переможець Всеукраїнських змагань з легкоатлетичного кросу «Хрещата хвиля» у Києві Володимир Сахно, переможець обласних змагань в заліку сільських спортивних ігор Чернігівщини-2012 з гирьового спорту Віталій Удовенко, переможці першості району з настільного тенісу Альона Глушко та Володимир Руденко, з російського більярду – Максим Сердюк, з волейболу – Ігор Петрик, з міні-футболу – Олександр Постол, з футболу – Олександр Коваль. За ними вслід місце на сцені послідовно займали влучні футболісти, мужні боксери, спритні легкоатлети, цілеспрямовані волейболісти, сильні важкоатлетисти, наполегливі тенісисти, витривалі гирьовики.

Особливої поваги заслуговують спортсмени, які будучи обмежені в фізичних можливостях, досягли висот у спорті. Це Дмитро Суярко, Олексій Багмут, Владислав Мухомадєєв, Анатолій Ткач.

Як у таке свято не згадати першоджерело фізичної культури - сільських вчителів? Їм – найважче. Та все одно вони не зраджують своїй багатостраждальній школі. Ще й працюють творчо, наполегливо. Це - Євгеній Яременко, Володимир Руденко, Олександр Градобик, Михайло Клименко, Сергій Плющ, а також тренери-викладачі – Олександр Крошка, Юрій Мовчан, Володимир Сахно, Павло Марущак, Віталій Могильний, Володимир Євтух, Владислав Поливко.

Не перевелися ще й ентузіасти, які віддають свою енергію, силу й вільний час розвитку фізичної культури в районі, пропагують здоровий спосіб життя. Це Микола Динько, Наталія Мунтянова, Роман Яременко, Тарас Примак, Артур Чуприна, Микола Шуляк, Сергій Півторацький, Микола Горбач, Василь Овчарик, Андрій Кошель, Олександр Шульга, Олексій Вощевський, Олександр Ступак, Олександр Качан, Олексій Чернета, Олексій Нещерет, Микола Авраменко.

У нинішньому складі очільників територіальних громад теж є небайдужі до спорту. Попри свою зайнятість Лосинівський селищний голова Анатолій Стрілець та сільські голови Григоро-Іванівки - Володимир Орел, Великої Кошелівки – Олександр Соломаха, Липового Рогу – Олексій Пелипканич роблять все можливе й неможливе, щоб у їхніх односельців не згасав вогник спортивного життя.

Сьогодні шлях до участі в змаганнях лежить через фінансові перепони. Долати їх обдарованій молоді допомагають спонсори. Їх теж не забули й подякували за фінансову підтримку.

Не обійшли увагою й завідуючого кафедрою фізичного виховання Ніжинського агроінституту Сергія Лисенка та керівника фізичного виховання цього вузу Юрія Булавенка. Вони вкладають усі сили і вміння в своїх вихованців, і кожен прийдешній студент тут тільки розвиває свої задатки, а багато хто з юнаків обирає цей вуз саме заради нормальної спортивної бази. Як от і Сергій Писаренко, який ще будучи школярем, підкорив найвищу сходинку на світовому чемпіонаті з пауерліфтингу і жиму лежачи серед юнаків 1995-96 р.н. до 125 кг, на яких вижав 130 кілограмів. До речі, 17 вересня Сергій буде змагатися в Словаччині за Кубок світу з жиму лежачи. Тож, побажаємо удачі цьому юному багатиреві і спортсменам, а всім нам – бути напряму причетними до фізичної культури і відчути хоча б раз мить ейфорії від перемоги.

Галина КУЛІЧ

Фото автора