back

Про зміни у містобудівному законодавстві та підвищення відповідальності за його порушення

06 вересня 2012

12 березня 2011 року набрав чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». Цим законом дещо спрощена процедура отримання дозвільних документів на будівництво та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом індивідуальних житлових будинків з господарськими будівлями, садових та дачних будинків. Відповідно до ст. 27 цього закону забудова присадибних, садових та дачних земельних ділянок здійснюється на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки, який видається місцевим спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури, тобто відділом регіонального розвитку містобудування та архітектури Ніжинської райдержадміністрації. Проектування таких об’єктів проводиться виключно за бажанням замовника без отримання містобудівних умов і обмежень.

Для отримання будівельного паспорту забудовник надає до уповноваженого органу заяву, до якої додається засвідчена в установленому порядку копія документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, а при наявності співвласників земельної ділянки (житлового будинку), їх згода на забудову земельної ділянки, план існуючої забудови земельної ділянки та сусідніх ділянок, з нанесенням місця та розмірів будівель, які забудовник має намір побудувати, фасади будівель та їх плани.

Після отримання будівельного паспорту на забудову земельної ділянки приступити до виконання будівельних робіт по спорудженню будівель на присадибній ділянці забудовник набуває права тільки після реєстрації у Державній архітектурно-будівельній інспекції або її територіальному органу за місцем знаходження об’єкта будівництва повідомлення про початок виконання будівельних робіт. (Регіональне відділення інспекції ДАБК знаходиться в м. Ніжині по вул. Подвойського, 20, тел. 2-01-44).

Отримавши зареєстроване повідомлення забудовник зобов’язаний у 7-денний термін письмово повідомити орган виконавчої влади за місцем знаходження об’єкту будівництва про початок виконання будівельних робіт.

Порядок отримання дозвільних документів на будівництво діє не тільки для будівництва нових будівель, а і для будівництва різноманітних прибудов до існуючих будівель, реконструкції, внутрішнього перепланування та інших видів будівництва., при здійсненні якого зазнають зміни техніко-економічних показників об’єкта.

Змін зазнав і порядок прийняття в експлуатацію об’єктів індивідуального будівництва. Відповідно до ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 року № 461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, будівництво яких здійснювалось на підставі будівельного паспорта відтепер проводиться шляхом реєстрації інспекцією ДАБК поданої замовником декларації про готовність об’єкта до експлуатації. Декларація заповнюється забудовником за даними паспорту технічної інвентаризації об’єкту будівництва, яке готує на платній основі бюро технічної інвентаризації. Об’єкт вважається прийнятим в експлуатацію з часу реєстрації декларації у інспекції ДАБК. Протягом 7 календарних днів після реєстрації копія декларації подається замовником до органу місцевого самоврядування.

Новим містобудівним законодавством забудовникам у приватному секторі надана можливість протягом 2012 року легалізувати побудовані до 31 грудня 2009 року індивідуальні (садибні) житлові, садові та дані будинки і прибудови до них, господарські будівлі та споруди, збудовані без дозволу інспекції ДАБК на початок будівельних робіт. Реєстрація декларації про готовність таких об’єктів до експлуатації здійснюється інспекцією ДАБК на підставі завірених копій технічного паспорту БТІ та документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою – Державного акту або договору оренди земельної ділянки. В такий спосіб держава надала можливість оформити власність на самочинно збудовані будівлі тільки до 31.12.2012 року.

Із спрощенням процедури отримання дозвільних документів на забудову присадибних земельних ділянок та введення в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів новим законодавством значно збільшена відповідальність юридичних фізичних осіб за порушення містобудівного законодавства. З набуттям чинності 19.01.2012 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо містобудівної діяльності» внесені зміни до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення». Так, за виконання будівельних робіт без реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт, експлуатація об’єктів будівництва без прийняття їх в експлуатацію, надання недостовірних даних у повідомленні на початок виконання будівельних робіт та декларації про готовність об’єкту до експлуатації на забудовників (фізичних осіб) накладається адміністративне стягнення у розмірі від 250 до 500 неоподатковуваних мінімумів громадян, тобто від 4250 до 8500 грн. Уразі вчинення забудовниками двох і більше правопорушень, штраф накладається за кожне вчинене правопорушення окремо.

З метою запобігання додаткових фінансових витрат при здійснення будівництва рекомендуємо забудовникам дотримуватися містобудівного законодавства. Забудовникам, які звели будови без дозволу інспекції ДАБК до 31.12.2009 року скористатись наданим державою правом ввести в експлуатацію такі будови за спрощеним порядком.

О.Ф.Ярмак

Начальник відділу регіонального

розвитку, містобудування

та архітектури