back

ДЕНЬ ЗНАНЬ В НІЖИНСЬКОМУ АГРОТЕХНІЧНОМУ ІНСТИТУТІ

04 вересня 2012

Флагманом аграрної освіти в Чернігівщині є Ніжинський агротехнічний інститут, який являється підрозділом Національного Університету біоресурсів і природокористування. Напередодні 1 вересня там святкували День знань і посвяту в студенти першокурсників. Нова хвиля, що влилася в ряди студентів, зібрала близько чотирьохсот колишніх випускників шкіл. Вчитимуться вони на чотирьох факультетах: механізації; електрифікації та автоматизації сільського господарства; економіки й менеджменту та відділенні з підготовки молодших спеціалістів.

Привітати першокурсників з початком студентського життя завітали почесні гості: колишній надзвичайний і повноважний посол України в Киргизії й Білорусії, голова обласної ради та обласної державної адміністрації, заслужений економіст України, випускник Ніжинського технікуму механізації 1967 року Петро Шаповал; випускник 1966 року, бувший очільник департаменту вищої освіти й науки Міністерства аграрної політики та продовольства України, заслужений працівник сільського господарства, кандидат технічних наук, професор Микола Бойко; голова Ніжинської райдержадміністрації Володимир Другаков; голова районної ради Олег Бузун; генеральний директор СТОВ АПК «Злагода» Микола Полуда; Благочинний Чернігівської області Української православної церкви Київського патріархату, настоятель кафедрального собору всіх святих у Ніжині, митрофорний протоієрей Сергій Чечин.

Першим слово для привітання взяв заслужений працівник освіти, ректор НАТІ Василь Лукач. Він подякував першокурсникам за те, що вони обрали саме цей ВУЗ, який має славетну історію. Цю історію десятиліттями писали люди, - викладачі й колишні студенти, які досягли значних висот. Всі, хто переступив поріг навчального закладу, обрали собі за фах благородну справу – хлібодара.

Петро Шаповал згадав, як у 1963 році стояв на святковій лінійці в дворі технікуму й ловив кожне слово колишнього директора Валентина Михайловича Сукачова. Де б не вчився й не працював упродовж життя Петро Дмитрович після того, він завжди пам’ятав напутні слова свого наставника. Гість побажав студентам успіхів, терпіння й бажання вчитися.

Микола Бойко після технікуму вчися у сільгоспакадемії, але та база знань і практичних навичок, які він отримав у Ніжині, допомогла йому здолати вищу освіту з легкістю. Микола Федорович наголосив на тому, що сьогодні кожен роботодавець мріє взяти на роботу готового, висококваліфікованого спеціаліста, тож нинішні студенти, не марнуючи час, повинні взяти собі в багаж усі знання й вміння, які дасть їм інститут.

Берегти й примножувати історію й славні традиції навчального закладу побажав молодим голова РДА Володимир Другаков. – Вчіться так, щоб через роки й десятиліття вами пишалися,- звертався до першокурсників Володимир Леонідович. - А тим, хто захоче займатися фермерським господарством, ми знайдемо землю, було б лише бажання працювати.

- Навчити неможливо, можливо навчитися,- переконаний голова районної ради Олег Бузун, і побажав першокурсникам стремління до вершин знань. Ці знання, отримані в студентські роки, стануть переконливим доказом на конкурентному ринку праці. Ніжинський агротехнічний інститут і район поєднують десятиліття співпраці. Олег Віталійович від імені районної влади пообіцяв і надалі допомагати й підтримувати ВУЗ.

В агро інституті вже стало доброю традицією в День знань нагороджувати кращих з кращих. І студентів, і викладачів. Цьогорічне свято не стало виключенням. Василь Лукач вручив грамоти та подяки тим, ким НАТІ пишається.

Щороку 30 тонн фуражного зерна агроінститут обмінює на високопродуктивну еліту в СТОВ АПК «Злагода», яким керує Микола Полуда. Крім того, він дає можливість студентам проходити практику в себе в господарстві, за що йому дякував Василь Степанович.

А Микола Миколайович згадав добрим словом, як про чудового фахівця, про колишнього випускника цього навчального закладу, головного інженера «Злагоди» Миколу Рубця,.

Поміж привітань зі сцени лунала щира українська пісня. Особливо хочеться відзначити першокурсницю Тамару Перестюк, яка виконала «Щастя і сил дай, Бог!»

Сергій Чечин, який після виступу юної й талановитої дівчини вийшов привітати молодих, сказав, що то співала душа України, душа українського студентства. Священик висловив сподівання, що кожен з першокурсників виправдає надії їхніх батьків, навчального закладу й нашої держави. Він благословив новостворених студентів на навчання й побажав усім Божої благодаті.

Свято минуло насичено, яскраво й швидко. Настають будні, за якими – тяжка й копітка праця й викладачів, і студентів. Але й вони пролетять непомітно й стрімко, як усе гарне, адже студентські роки – найкращі. Зрозуміють цю істину наші діти тільки після того, як стануть дорослими. А поки що вони молоді й щасливі від того, що стали студентами. Успіхів їм!

Олена Найда

Фото автора