back

Грошова компенсація за санаторно-курортне лікування

14 лютого 2019

 

     Відповідно до законодавства України особи з інвалідністю внаслідок війни, особи з інвалідністю внаслідок загального захворювання та особи з інвалідністю з дитинства мають право на одержання грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки.


    Середня вартість путівки для виплати грошової компенсації обчислюється з розрахунку 35 % (з округленням до однієї гривні) розміру одного прожиткового мінімуму, встановленого законом про Державний бюджет на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.

   
    Так, в 2019 році, в зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму середня вартість путівки для виплати компенсації збільшилась та становить 524 грн.
    Нагадуємо, що грошова компенсація виплачується:
    - Особам з інвалідністю внаслідок війни та особам з інвалідністю, зазначеним у статті 6-2 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань" – за місцем перебування на обліку один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань.

   Грошова компенсація у 2019 році виплачуватиметься у таких розмірах: особам з інвалідністю I і II групи – 524 грн.; особам з інвалідністю III групи - 393 грн.
    - Особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання та особам з інвалідністю з дитинства – за місцем перебування на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу. Грошова компенсація за путівку нараховується і виплачується в таких розмірах (округлених до однієї гривні): особам з інвалідністю I та II групи - 393 грн., III групи - 262 грн. 
       За більш детальною інформацією з питання виплати грошової компенсації просимо звертатись до управління соціального захисту населення за адресою: м. Ніжин, пл..Франка,1, тел. 7-15-87.