back

Третина районного бюджету наповнюється підприємцями

03 вересня 2012

Вже традиційно, в першу неділю вересня в Україні відзначають професійне свято підприємці. Напередодні за круглим столом з представниками цієї професії зустрівся голова райдержадміністрації Володимир Другаков та заступник голови районної ради Ірина Грозенко.

Начальник управління економіки РДА Вадим Шелест, розпочинаючи зустріч, повідомив досить цікаву інформацію,- лише 3-4 відсотки людей мають здібності до підприємницької діяльності, володіють вмінням організувати навколо себе людей-однодумців, хист переконати у перспективності своїх задумів. Тож, талановитих підприємців не так вже й багато. На їхню підтримку в області, а відтак і в районі діють «Програми підтримки підприємницької діяльності». Районна розрахована на два роки – 2011-2012. Вже готується проект програми на наступні два роки й кожен, хто займається підприємницькою діяльністю, має можливість слідкувати за її створенням на сайті РДА й вносити власні корективи.

Для порівняння Вадим Федорович навів статистику минулого року й першого півріччя 2012-го. Зокрема, у 2011-му суб’єктами підприємницької діяльності зареєструвалися 7 юридичних і 65 фізичних осіб (скасували свою діяльність відповідно 8 і 61 фізична особа). За перше півріччя цього року зареєстровано 2 юридичні й 22 фізичні особи, скасовано відповідно 3 і 34. Цифри говорять про те, що справжні підприємці, ризикуючи, набуваючи й втрачаючи, залишаються в бізнесі. Тимчасовий баласт зникає за досить короткий час.

На сьогоднішній день в районі 562 діючих підприємців. 320 з них працюють на території Ніжинщині, решта – поза її межами, але податки сплачують в районний бюджет. До речі, про податки. Вадим Шелест наголосив на тому, що 32% від загального районного бюджету сплачують саме підприємці. Ці проценти виливаються у пристойну цифру – 2 млн. 450 тис. грн.

Той, хто займається власною справою, знає, скільки, перш ніж стати підприємцем, довелося обійти різноманітних інстанцій, зібрати довідок і документів. Аби спростити цю процедуру до мінімуму, в районі планується створення так званого Дозвільного центру, куди входитимуть спеціалісти різних напрямків. Суть його роботи полягатиме в тому, що майбутній підприємець віддає пакет потрібних документів у центр, а далі всі організаційні питання ляжуть на професіоналів.

Зі щирими вітаннями до присутніх звернувся голова РДА Володимир Другаков. Він подякував районних підприємців за плідну співпрацю, порозуміння, допомогу. Не один раз вони відгукувалися на прохання про допомогу школам і дитячим садочкам, лікарням і сільським радам.

Володимир Леонідович повідомив, що за перше півріччя цього року надходження до місцевого бюджету зросли на 150%, а до сільських – на 168%. І в цьому, безумовно, є величезна заслуга підприємців району, які вчасно сплачують податки всіх рівнів. Їхні сплати складають третину від загальних надходжень.

Голова РДА запевнив присутніх, що в найближчий час у райдержадміністрації запрацює Дозвільний центр. А поки що створена додаткова робоча одиниця, аби полегшити роботу підприємців, допомогти обійти їм всі бюрократичні перепони і в найкоротший термін вирішувати їхні питання.

- В команді завжди легше працювати. Головне вчасно підставити один одному плече. На моє плече ви завжди можете розраховувати,- закінчив свій виступ Володимир Другаков. Від імені керівництва районної ради, депутатського корпусу й себе особисто запрошених на круглий стіл привітала заступник голова райради Ірина Грозенко. Вона подякувала підприємцям за плідну співпрацю, за нові робочі місця, за наповнення бюджету.

Ірина Вікторівна свого часу теж була підприємцем, тож не з чуток знає, з якими труднощами їм іноді доводиться стикатися. Розуміючи це, вона запропонувала допомогу економістів, юристів, інших спеціалістів, які працюють в органах влади й можуть надати кваліфіковану допомогу кожному, хто її потребує.

Після цього Володимир Другаков та Ірина Грозенко вручили підприємцям Сергію Постолу, Олексію Андрушко , Валентині Косяк та Володимиру Шевченку грамоти й подяки.

Олена НАЙДА