back

Про підсумки контрольно-ревізійної роботи за І півріччя 2012 року щодо використання страхових коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

31 серпня 2012

Важливим завданням контрольних заходів, як одного із напрямків роботи спеціалістів Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, являється здійснення контролю за правомірним та раціональним використанням страхових коштів підприємствами, установами та організаціями м. Ніжина та Ніжинського району.

Проведення планових та позапланових документальних перевірок щодо витрат на виплату матеріального забезпечення та соціальних послуг за рахунок коштів Фонду, перевірок дотримання режиму лікування застрахованими особами, перевірок відсутності відвідування дітьми дошкільних навчальних закладів в періоди, протягом яких за висновком лікаря діти потребували догляду, та інших заходів безумовно сприяють унеможливленню незаконного заволодіння коштами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Станом на 1 липня 2012 року на обліку в Ніжинській міжрайонній виконавчій дирекції перебуває 2223 страхувальники. Протягом І півріччя 2012 року спеціалістами міжрайонної дирекції проведено 83 планові та позапланові перевірки витрачання страхових коштів Фонду підприємствами, установами та організаціями. Загальна сума коштів, що охоплена вказаними контрольними заходами, становить 2671,4 тис. грн. За результатами проведених перевірок виявлено порушення порядку використання страхових коштів у вигляді неправомірних витрат по 27 страхувальниках на суму 36,9 тис. грн. Відповідно до статті 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ до порушників чинного законодавства були застосовані штрафні санкції на загальну суму 18,8 тис. грн. Крім того, за несвоєчасне повернення страхових коштів після 10 днів з дня отримання рішення на страхувальників застосовано штрафів на суму 0,4 тис. грн. Станом на 01.07.2012 року кошти, що використані з порушенням, та штрафні санкції сплачені суб’єктами господарювання на рахунок Фонду в повному обсязі.

Фізичні особи, які використовують найману працю, та посадові особи підприємств, по яких перевірками виявлені порушення, притягнуті до адміністративної відповідальності. Сума сплачених порушниками адмінштрафів склала 3,9 тис. грн.

Аналізуючи порушення, виявлені в ході проведених в І півріччі 2012 року перевірок, встановлено, що найбільш поширеним порушенням була видача новорічних подарунків дітям, старшим 14-ти років.

При визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності найбільше зустрічалися:

1) невірне визначення розрахункового періоду для розрахунку середньоденного заробітку;

2) невірне визначення суми заробітної плати для розрахунку середньоденного заробітку;

3) невірне визначення кількості днів (годин), що підлягали оплаті згідно листка непрацездатності;

4) невірне визначення кількості календарних днів в розрахунковому періоді при обчисленні допомоги по вагітності та пологах;

5) неправомірність оплати перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів Фонду;

6) оплата листків непрацездатності після встановлення групи інвалідності;

7) виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності незалежно від страхового стажу;

8) оплата листків непрацездатності за дні, які згідно графіку роботи застрахованих осіб являлися святковими та неробочими, та інші.

З огляду на вищевикладене, страхувальникам слід пам’ятати, що право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням може бути реалізовано виключно у рамках чинного законодавства України.

З перших днів існування Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності доброю та незмінною традицією стало шанобливе ставлення до страхувальників та застрахованих осіб. Проте спеціалісти дирекції не тільки повсякчасно надають кваліфіковані консультації щодо законодавства із соціального страхування, але й прикладають максимум зусиль для постійного контролю за правомірним, раціональним використанням коштів Фонду, щоб в разі настання страхового випадку кожна працююча особа відчула себе захищеною.

Валентина Баканова,

головний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності