back

У кого більше проблем: власників корів чи одиноких пенсіонерів?

29 серпня 2012

Чи знає міський споживач молока, виторговуючи гривню на півторалітровій пляшці, скільки коштує корова в селі? В межах десяти тисяч гривень! А тепер, уявіть собі, що ветеринарна служба після відповідних аналізів, знайшла в неї лейкоз. Це вже вирок. Таку тварину забороняють відпускати на пасовисько в загальне стадо і приписують якнайскоріше знищити…

У Дуболугівці разом зі здоровими пасуться 91 відсоток корів з отаким діагнозом. У Колісниках – половина. Сумна статистика занепокоїла районну державну адміністрацію, і вона винесла проблему на обговорення чергового розширеного засідання колегії.

У звітній доповіді заступник начальника управління ветеринарної медицини в районі Дмитро Усик назвав епізоотологічну ситуацію на Ніжинщині благополучною порівняно з іншими районами області. В нас вона – не найстрашніша. Хоча в Кукшині, Кунашівці і Даниному були випадки захворювання домашніх тварин на сказ, але карантинні заходи до масового захворювання не призвели. Вчасно подолали лейкоз у СТОВ «Лосинівка-агро». Підприємство за власний кошт придбало необхідні медичні препарати для щеплень худоби від інших хвороб. Профілактичні заходи вживають і в інших шести господарствах різних форм власності, де утримують майже сім тисяч голів великої рогатої худоби.

– Отже, можна поліпшувати епізоотологічний стан й організаційними способами, – резюмував почуте голова райдержадміністрації Володимир Другаков, який вів засідання.

Його тезу підтримав Перебудівський сільський голова Сергій Ковальчук. Він відзначив цілеспрямовану професійну роботу ветеринарного лікаря Івана Ткача, який, незважаючи на супротив, домігся від сільської громади виконання всіх санітарно-ветеринарних приписів і зменшив кількість лейкозних корів до трьох. Зауважимо, що одна з них була придбана мешканцем Перебудови у крутівського селянина.

Профілактичні щеплення зроблені коням, коровам, курям, собакам і котам і в Колісниках. Але власники сорока лейкозних корів з 71 наявної у приватному секторі не хочуть з ними розлучатися. Бо хто відшкодує їм збитки? Це питання поставив Колісниківський сільський голова Анатолій Рибка. І на нього треба відповідати на рівні Верховної ради України і Кабінету Міністрів.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Олександр Шевчун зосередив увагу присутніх ще на одній актуальній проблемі, а саме: підготовці до зими самотніх непрацездатних громадян. Їх в районі налічується 2548 чоловік. 956 обслуговують 85 соціальних працівників. А більше половини надіються на родичів, сусідів, школярів… Соціальні працівники працюють у селі понад норму: замість шести людям похилого віку надають необхідну допомогу одинадцяти. Район активно старіє, і треба збільшувати кількість обслуговуючого персоналу. Цю пропозицію занотував голова районної ради Олег Бузун, який разом з депутатами може втілити її через районний бюджет.

У межах своїх повноважень виконавча влада, тим часом, забезпечує одиноких пенсіонерів субсидіями на придбання твердого палива, безкоштовними дровами, грошовою допомогою. За рахунок оплачуваних центром зайнятості громадських робіт ремонтує житло й обійстя, обробляє городи. 25 одиноких пенсіонерів та інвалідів мешкають у Вертіївському територіальному центрі, де зроблено поточний ремонт, але ще не готова до роботи опалювальна система.

Напередодні дня людей похилого віку, який світ відзначає 1 жовтня, подумаємо про те, що всі ми старіємо. І ставлення до нас прямо залежить від нашого ставлення до старших. На це націлене і відповідне розпорядження голови райдержадміністрації.

Володимир Другаков представив присутнім щойно призначеного на посаду начальника міськрайонного управління юстиції Віктора Гопанчука.

Надія ОНИЩЕНКО