back

Про надання субсидій на тверде паливо та скраплений газ.

23 серпня 2012

Що таке субсидія?

Програма житлових субсидій започаткована з 1995 року і має адресний характер, вона надається сім’ям за особистим зверненням уповноваженого власника (співвласника) чи наймача державного житла, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.

Критерієм надання допомоги є рівень сімейних доходів. Якщо визначений Кабінетом Міністрів України відсоток сукупного сімейного доходу є недостатнім для придбання твердого палива та скрапленого газу, сім’я має право на допомогу у вигляді субсидії.

Коли призначається субсидія ?

Субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо в межах норм споживання з урахуванням пільг, що надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотку платежу ( 10 або 15%).

На який час призначається субсидія?

Субсидія на придбання твердого палива та скрапленого газу призначається на основі річного сукупного доходу за минулий рік зареєстрованих осіб, а призначення субсидії проводиться на поточний календарний рік. Необхідною умовою для призначення субсидії громадян є зайнятість усіх зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто зареєстровані працездатні громадяни повинні працювати або навчатись, чи перебувати в центрі зайнятості на обліку, як такі, що шукають роботу.

Також право на субсидію мають громадяни:

- які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;

- які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеному у медичному висновку лікувально-консультативної комісії, але не більше, як до досягнення ними 6-річного віку;

- які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;

-які доглядають за інвалідами 1 групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку.

Що включається до сукупного доходу сім’ї?

До сукупного доходу сім’ї входить:

- нарахована заробітна плата, надбавки і доплати всіх видів, систематичні премії, винагороди та інші грошові виплати;

- стипендії, пенсії, допомоги (крім одноразової допомоги при народженні дитини, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування ,підприємств, організацій незалежно від форм власності, у тому числі громадських та благодійних);

- доходи від підприємницької діяльності;

- доходи від здавання житлового приміщення в найм або оренду;

- натуральна оплата праці;

- грошове забезпечення військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби;

- нараховані аліменти;

- доходи від земельних ділянок та земельної частки (паю);

- інші доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства.

Не враховуються доходи :

- сплачені особою аліменти;

- одноразова цільова допомога;

- житлова субсидія;

- військовослужбовців строкової служби ;

- від паю, який не використовується з поважних причин сім’ями, що складаються з пенсіонерів, інвалідів та з багатодітних сімей з малолітніми дітьми

.

Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012року №356 “Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничних показників їх вартості для надання пільг і житлових субсидій за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам”, якою затверджені граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу для надання у 2012 році пільг та субсидій у розмірі 950 грн. за одну тонну твердого палива та 121,88 грн. за один балон скрапленого газу для побутових потреб. Затверджено норми забезпечення населення твердим паливом та скрапленим газом: тверде паливо – 2 тонни на домогосподарство; скраплений газ для приготування їжі – 2 балони (42 кг) на одну-дві особи, 3 балони (63 кг) – на три-чотири особи, 4 балони (84 кг) - на п’ять і більше осіб.

Як розраховується субсидія ?

Приклад

У житловому будинку з пічним опаленням і зареєстрованою газо-балонною установкою проживає сім’я з 1 чоловіка-пенсіонера, який не користується пільгами. При розрахунку субсидії враховується по нормам: 2т.твердого палива, 2 балони скрапленого газу на домогосподарство та фактичне середньомісячне використання електроенергії 75 кВт. Загальний розмір плати становить 2143,76грн. Річний сукупний дохід сім’ї за попередній рік (пенсія, доходи від земельної ділянки та від паю) становить 10120,00 грн.

Визначається обов’язкова плата – 10% сукупного доходу 1012,0грн. (10120,00грн.х 10%=1012,0грн.). Цю суму пенсіонер спроможний сплатити за тверде паливо, скраплений газ та електроенергію протягом року.

Розмір субсидії на придбання твердого палива, скрапленого газу та електроенергію становитиме: 2143,76 грн. - 1012,0 грн. = 1131,76 грн. на рік.

Для отримання більш повної інформації необхідно звернутись до райуправління праці та соціального захисту населення – відділ адресних соціальних виплат, телефони: 2-01-98, 2-40-92.

Т. Барило – в. о. начальника відділу адресних

соціальних виплат УПСЗН

Начальник управління

О.М. Шевчун