back

Легалізація виплати заробітної плати найманих працівників

03 жовтня 2018

У нинішніх умовах актуальною темою сьогодення є реалізація гарантій оплати праці та організація заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, недопущення використанням праці неоформлених найманих працівників та виникнення заборгованості з виплати заробітної плати підприємств, установ, організацій та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" від 3 жовтня 2017 року № 2148 визначено нові умови виходу на пенсію за віком, а саме посилюється роль страхового стажу для призначення пенсійних виплат. Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Для зарахування до страхового стажу в повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені з мінімальної заробітної плати.

У разі, коли працівник отримує зарплату “в конверті” і роботодавець не сплачує за такого працівника страхові внески до Пенсійнеого фонду, цей період не буде врахований до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не враховується при визначенні розміру пенсії.

Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій. Він не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та страхового стажу.

Використання найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин - це порушення трудового законодавства.

Тож, у котре нагадуємо роботодавцям, що неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійснення перерахунків пенсій у подальшому. Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним.

Сьогодні кожен свідомий громадянин повинен усвідомлювати ризики, пов'язані з приховуванням справжніх прибутків та отриманням заробітної плати “в конвертах” - позбавлення оплати тимчасової непрацездатності, виплати допомоги по безробіттю, оплачуваної відпустки, ненормований робочий день, відсутність належних умов праці, а в майбутньому - позбавлення можливості одержувати зароблену пенсію.

Наполягайте на офіційному працевлаштуванні та легалізації Вашої заробітної плати - скористайтесь правом на гідну пенсію!

Ніжинське об’єднане управління