back

Голова облдержадміністрації вимагає від всіх керівників районів та міст забезпечити стовідсоткову готовність навчальних закладів до нового навчального року

03 серпня 2012

Про це Володимир Хоменко заявив під час проведення виїзного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації у Чернігівському районі.

За його словами, певну роботу з підготовки освітніх закладів області до нового навчального року вже зроблено, але існує і ряд проблем та питань, які потребують втручання з боку органів виконавчої влади.

Про стан підготовки освітянських закладів області до нового 2012-2013 навчального року доповів начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

Він, зокрема, зазначив, що завершено поточний ремонт приміщень 464 (72% від запланованих) загальноосвітніх навчальних закладів області та 202 (76% від запланованих) дошкільних навчальних закладів.

В усіх навчальних закладах затверджено графіки проведення іспитів системи опалення та ремонтних робіт на предмет надійності експлуатації в осінньо-зимовий період.

Як зауважив керівник області, комплексні робочі групи у складі працівників районних державних адміністрацій, районних та міських рад, відділів освіти, санітарно-епідеміологічних служб, державного пожежного нагляду та інших відповідних служб у термін до 15 серпня повинні здійснити моніторинг готовності освітніх закладів до роботи у новому навчальному році.

«Кожна дитина, незалежно від того, де вона мешкає, повинна мати можливість навчатися в школі, де є всі необхідні умови для здобуття сучасної та якісної освіти.

Основна увага повинна бути сконцентрована на стані підготовки навчальних приміщень, системи опалення, котельного господарства, стані харчоблоків, прилеглої території, дотримання вимог санітарно-гігієнічних умов та протипожежних норм», - наголосив Володимир Хоменко.

З метою запобігання повторення ситуації, коли взимку в окремих школах чи класах була недопустимо низька температура, він доручив керівникам територій взяти під особистий щоденний контроль використання коштів місцевого бюджету, а також коштів субвенцій з державного бюджету, які направляються для підготовки навчальних закладів до нового навчального року.

До мережі Інтернет різними видами зв’язку підключено 332 загальноосвітні навчальні заклади, у тому числі 275 (84,1%) – ЗНЗ І-ІІІ ступенів.

Як наголосив Володимир Хоменко, до кінця року цей показник має становити 100%. Відповідатимуть за це особисто голови райдержадміністрацій.

Важливим залишається питання якісного харчування. Для його організації необхідно повною мірою використати можливості щодо залучення, як бюджетних коштів, так і коштів з інших джерел. Володимир Хоменко акцентував увагу на обов’язковому забезпеченні виконання чинного законодавства щодо стовідсоткового охоплення учнів початкових класів безкоштовним, гарячим і якісним харчуванням.

Неприпустимим він назвав також розміщення торгових точок, які займаються торгівлею алкогольними та тютюновими виробами, біля закладів та установ освіти.

2012-2013 навчальний рік особливий для першокласників. За словами губернатора, область повинна активно включитися до проведення Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику!» Він також доручив керівникам районів і міст максимально надати допомогу у підготовці до школи дітям пільгових категорій, дітям з малозабезпечених сімей, а також вжити дієвих заходів щодо забезпечення безперешкодного доступу до навчальних приміщень дітей з особливими потребами. А також взяти під особистий контроль диспансеризацію учнів, забезпечивши обов'язковий медичний огляд школярів за участю лікарів-спеціалістів з визначенням готовності дитини до навчання в школі.

«Від керівників районів та міських голів вимагаю безумовного виконання регіональних програм щодо охоплення всіх дітей дошкільним вихованням», - підкреслив очільник області.

Урядом країни поставлено завдання ліквідувати чергу на влаштування дітей до дитячих садків. З початку 2012 року на виконання програми розвитку дошкілля в області вже створено три навчально-виховні комплекси в Ічнянському, Ніжинському, Новгород-Сіверському районах та відкрито два дошкільні навчальні заклади у Бобровицькому та Козелецькому районах, а до кінця поточного року планується відкрити ще 14 дошкільних навчальних закладів. Як наголосив голова облдержадміністрації, необхідно максимально сприяти відкриттю дошкільних установ, підтримувати будь-яку ініціативу з цього питання та надавати допомогу у його вирішенні.

В області постійно вживаються заходи щодо належної організації діяльності опорних шкіл, удосконалюється діяльність освітніх округів.

У червні поточного року за Державною програмою «Шкільний автобус» райони області отримали 37 шкільних автобусів. До 1 вересня за кошти обласного бюджету очікується наступне поповнення шкільного автобусного парку на 4 автобуси.

«Реалізація моделі освітніх округів звичайно не стане панацеєю від вирішення всіх проблем освітньої галузі, але це суттєвий крок на шляху до трансформації системи в цілому», - зауважив Володимир Хоменко.

Підбиваючи підсумки розгляду питання, керівник області зазначив, що зробити Перше вересня справжнім святом для дітей Чернігівщини, для сімей, для всієї області – справа честі всіх.

«Вимагаю від всіх керівників районів та міст забезпечити стовідсоткову готовність навчальних закладів до нового навчального року», - резюмував Володимир Хоменко.

Прес-служба облдержадміністрації