back

Зарплата у конверті – вигода чи небезпека ?

11 липня 2018

Заробітна плата в «конвертах», ухилення від сплати податків, робота без оформлення трудових відносин – на сьогоднішній день це насущні проблеми економіки країни, які мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини.

Виплата «тіньової» зарплати позбавляє наших громадян належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію в майбутньому. Це втрата можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як державна допомога сім’ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії, лікарняні, оплата відпусток тощо.

Шановні громадяни! Отримуючи заробітну плату «в конвертах», ви сприяєте розвитку тіньових схем та зменшуєте свою соціальну захищеність.

Запорукою соціальної підтримки громадянина в будь-який час є, перш за все, легалізація заробітної плати та офіційне працевлаштування.

Шановні роботодавці, зробіть крок назустріч суспільству – легалізуйте зайнятість населення та відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти соціальну напругу, громадянам отримати реальну соціальну підтримку. З метою недопущення порушень законодавства про працю, що може призвести до накладання штрафних санкцій, пропонуємо Вам належним чином оформити трудові відносини з найманими працівниками. У випадку ігнорування вимог трудового законодавства до керівників підприємств і приватних підприємців відповідні контролюючі органи вимушені будуть застосовувати всі заходи впливу в межах їх компетенції.

Для роботодавців згідно з нормами у законодавстві про працю кожен нелегальний працівник обійдеться у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Причому, сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Легалізації праці та заробітної плати альтернативи немає.