back

Співпраця корисна обом сторонам

30 травня 2018

Кожен добрий господар знає, що з приходом весни потрібно навести лад у своєму обійсті: сміття повигрібати, зайві гілки, дерева та кущі вирубати, підбілити, пофарбувати …

Весна – гаряча пора для комунальників міста. А про села і говорити нічого. У них – початок весняно-польових робіт, а разом із тим – прибирання своєї, досить невеликої, але такої рідної території.

Уже традиційно склалося, що значну частину роботи з наведення ладу виконують безробітні, які перебувають на обліку у центрі зайнятості. Не став винятком і цей рік. Затяжна зима дещо затримала початок громадських робіт, спрямованих на приведення населених пунктів у належний санітарний стан. Проте, багато вже зроблено. До благоустрою задіяли безробітних Бурківська, Данинська, Перемозька та Кукшинська сільські ради – прибрані кладовища, парки, відремонтовані до Дня Перемоги пам’ятники, пам’ятні знаки та обеліски. 18 сільських безробітних та близько 100 жителів міста прибирали та озеленювали вулиці, парки, сквери.

Зокрема, як повідомила виконуюча обов’язки голови Бурківської сільської ради Наталія Багмут, на цей рік у місцевому бюджеті передбачено 10 тис. грн. на оплату громадських робіт. Нагадаємо, що наразі вони проводяться за солідарним співфінансуванням: 50% - центр зайнятості, 50% - селищна, сільська ради.

Донедавна (упродовж 10 днів) працювали двоє робітників – Володимир Строгий та Володимир Адаменко. Вони з початку весни займалися благоустроєм центру села, фарбували міст, ремонтували пам’ятні знаки. Наразі працює Валентина Вовк, яка найближчі два місяці допомагатиме із ремонтом сільського клубу.

Зі слів Данинського керівника громади Ганни Оксенич, зараз за рахунок співфінансування на громадських роботах зайняті дві місцеві жительки – Неля Кательницька та Галина Максименко. Ці жінки не бояться жодної роботи – ремонтували до весняних свят Обеліск Слави та могилу невідомого солдата, прибирали кладовище, вирубували молоду поросль, обкошують обочини…

Так-так, все це роблять вони – сільським жінкам нічого не буває не до снаги. Їм допомагає місцевий житель Володимир Гавриш, який працює по договору із сільською радою. Маючи конячку, чоловік допомагає жінкам і власною силою, і тягловою.

Сергій Багмут, який очолює Перемозьку сільську раду, розповів, що вони не вперше співпрацюють із міськрайонним центром зайнятості й давно оцінили користь цієї співпраці. Тож, і цього року скористалися нею. Зокрема, заклали у бюджет 20 тис. грн. на оплату громадських робіт та благоустрій. Зараз працюють Роман Олефіренко, Олександр Корнієнко, Олександр Коротенко та Валентина Гудименко. З ними підписали договір на 1,5 місяця. Оплачувані працівники (традиційно навесні) прибирають місця поховань та пам’ятні знаки, облаштовують і причепурюють центр села, обкошують, фарбують, прибирають. За що не лише отримують зарплатню, а й вдячність земляків.

А очільник Кукшинської громади Олександр Пивовар давно не сумнівається у результативності такої співпраці, адже не один рік має тісні стосунки з міськрайонним центром зайнятості.

Цьогоріч у скарбниці громади свідомо виокремили 174 тис. 600 тис. грн. на благоустрій. Це - виконання робіт, матеріали і не тільки.

Наразі, в Кукшині на громадських роботах працюють Валентина Кусій та Микола Больбот, із якими уклали договір на 2 місяці на період облагоустрою території. Крім того, із сільською радою упродовж року місцеві жителі співпрацюють по договору (за потреби).

Тож, співпраця центру зайнятості та територіальних громад має реальний результат. Головне – спробувати.

Олена НАЙДА