back

НАЛАШТОВАНІ НА ПАРТНЕРСТВО

27 червня 2012

Указом Президента України 2 липня визначено Днем Державної податкової служби України.

Основним завданням податкової служби є контроль за правильністю нарахування та своєчасністю сплати до бюджетів всіх рівнів податків, зборів, обов’язкових платежів. У тісній співпраці з платниками податків Ніжинська об’єднана державна податкова інспекція вносить посильний вклад у вирішення складного завдання, поставленого державою - наповнення державної скарбниці.

За січень – травень 2012 року забезпечені надходження до державного бюджету податків, зборів, обов’язкових платежів близько 23,9 млн.грн. та понад 59,2 млн.грн. до місцевих бюджетів. Рівень відповідного періоду минулого року загалом перевищено на 19,9 млн.грн.

Проте життя вимагає змін у підходах до виконання поставлених завдань. Поряд з реалізацією фіскальної функції податків податкова служба проводить роботу по переходу до сервісного обслуговування платників податків.

Платник податків сплачуючи податки розраховує на отримання від держави належного рівня послуг по його обслуговуванню. Ця робота розпочата із створення можливостей звітуватися в електронному вигляді, дистанційного обслуговування. Розробляються програми і в найближчий час кожен платник податків зможе подивитися електронними засобами власні особові рахунки по розрахунках з бюджетом. Черговий крок вперед до створення необхідного рівня обслуговування є відкриття в Ніжинській ОДПІ Центру обслуговування платників податків, в якому на належному рівні і в скорочені строки надаються адміністративні послуги. Робота в цьому напрямку буде проводитися і надалі.

Ніжинською ОДПІ виконується чимало інших важливих завдань і доручень. Серед них - просвітницька робота. Не потребує доведення, що добровільні надходження коштів до бюджетів всіх рівнів значною мірою залежать від того, наскільки платники податків знайомі з Податковим кодексом, вчасно довідуються про зміни та доповнення до нього, чи правильно застосовують його на практиці. Найскладніше завдання в щоденній праці податківця - розвивати свідомість та змінювати психологію платників податків. Адже, по суті, платники податків і податківці роблять одну справу – наповнюють бюджет. Тому по різні сторони „барикад” вони бути не можуть. Податкова служба налаштована на відкриту співпрацю з платниками податків та на партнерство за цивілізованими правилами, оскільки саме завдяки цьому до бюджету додатково надійдуть кошти, необхідні для соціально – економічного розвитку регіонів та поліпшення життя населення.

Водночас, до тих суб’єктів господарювання, які мають ризики ухилення від сплати податків, декларують вдавану збитковість, тих, хто свідомо використовує схеми мінімізації сплати податків, вигодонабувачів, транзитерів, - посилена увага. Всі платники податків повинні працювати в рівних конкурентних умовах.

Працівниками Ніжинської ОДПІ значна увага приділяється роботі з дітьми – майбутніми платниками податків, з розуміння ними ролі та значимості податків в житті суспільства.Найбільш яскравий приклад тому – щорічне проведення Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості „Податки очима дітей”. Діти не тільки мають змогу проявити свої таланти, а і використовуючи творчі здібності, продемонструвати свої податкові знання, відтак, отримати заслужені нагороди. В цьому році переможцем другого етапу конкурсу на обласному рівні за напрямом «Твори декоративно- прикладного мистецтва» у віковій категорії від 9 до 11 років стала учениця ЗОШ №15, учасниця гуртку фітодизайну Ніжинського Будинку дітей та юнацтва Синяк Аліна. Її робота «Податкова піраміда фінансового процвітання нашої держави» - квіти-обереги із кукурудзи вразили журі конкурсу та їй було присуджено 1 місце. Лауреатами обласного конкурсу стали також роботи: квілінг Бутенка Олексія учня Ніжинської ЗОШ № 15 "Сплачуйте податки - квіти життя" та малюнок Краснова Ярослава із Ніжинського притулку для дітей «Хто щедро сіє - багато збирає".

Напередодні свята хочу привітати всіх працівників податкової служби із професійним святом і хотілося щоб радість від свята разом із нами розділили і платники податків. Адже виконуючи спільну справу і наповнюючи бюджет ми створюємо умови для розвитку держави і нашого регіону.

Сергій Осадчий, начальник Ніжинської ОДПІ Чернігівської області ДПС