back

Робити добро і служити людям

26 червня 2012

Як не намагаються усілякі «опозиціонери» критикувати Президента, уряд і Партію регіонів, це – лише демагогічні заяви, не підтверджені жодними фактами. Натомість реальні цифри і факти свідчать про достатньо вагомі успіхи влади у покращенні соціально-економічної ситуації на Чернігівщині. І це – головне!

Влада переконана: краще слово – це діло, і треба робити так, щоб було зручно людям, адже пустопорожніми заявами ситим не будеш. Наприклад, всі розуміють, наскільки актуальною є програма газифікації сіл. Так от, у 2010-2011 роках і в першому кварталі 2012-го прокладено близько 310 кілометрів газопроводів. А в наступному році заплановано вже понад 400 км! Тобто ніяка фінансова криза на заваді не стала. Зокрема, газопровід відкрили у селі Кіпті Козелецького району. Вітаючи жителів із довгоочікуваною подією, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко відзначив, що підключення села до системи газопостачання – це важливий крок по виконанню Програми соціально-економічного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки «Чернігівщина-2015. Спільний шлях до добробуту», яка втілюється на Придесенні. «Коли в село приходить газ, воно починає відроджуватися. Туди повертається молодь і живе уже новим життям. Поява «голубого вогника» у цьому селі – ще одне підтвердження того, що робиться в області для добробуту людей», – сказав Володимир Хоменко.

Активно впроваджуються і виробничі потужності. Це – і виготовлення вантажних автомобілів на території «Чернігівавтодеталі» (понад 2 тисячі машин на рік), вогнегасників на чернігівському підприємстві «Пожтехніка» (сто тисяч шт. на рік), соняшникової олії на Городнянському комбікормовому заводі, панчішно-шкарпеткових виробів у Прилуках, меблів у Чернігові, добрив у Прилуцькому районі. У Чернігові запрацював новий завод із виготовлення пластикової тари та упаковки «Пласт-Бокс Україна». Підприємство розраховане на випуск до 5,5 тисяч тонн продукції щороку. Це – завод європейського рівня, який відповідає всім міжнародним вимогам до технології виробництва і якості готової продукції. Торік впроваджено потужності з переробки рибної продукції (у Чернігівському районі – 250 тонн на рік), м’яса (на Менщині – 456 т), сухофруктів (у Козелецькому районі – 70 т). Відкрито нові магазини (загальною торгівельною площею – майже 43 тис. кв. метрів), зокрема гіпермаркет «Епіцентр» та супермаркет «Екомаркет». ). І ця позитивна динаміка продовжується у 2012-му.

Значний резонанс викликало відкриття оновлених виробничих потужностей на Ічнянському молочноконсервному комбінаті – тут запрацювала лінія з виробництва ультрапастеризованого молока та згущеного молока преміум-класу. Обладнання для неї виготовлене провідними виробниками Німеччини та Франції і не має аналогів в Україні. Його виробнича потужність дозволить комбінату щодоби переробляти півтори тисячі тонн молока і випускати 300 тонн високоякісної продукції. За останні роки на підприємстві проведено 4 етапи реконструкції, завдяки якій обсяги виробництва продукції на комбінаті зросли вшестеро, а кількість робочих місць збільшилася на 200 працівників. «Відкриття цього виробництва – позитивний сигнал для інвесторів: у Чернігівській області можна ефективно працювати, сюди цікаво і безпечно вкладати капітал», – відзначив Володимир Хоменко.

У 2010-2011 роках і в першому кварталі 2012-го в економіку Чернігівщини вкладено іноземні інвестиції на загальну суму близько 14 мільйонів доларів. А наступного року інвестиції мають збільшитися майже вдвічі! Найпривабливіші для інвесторів – підприємства харчової промисловості та переробки сільгосппродуктів. Враховуючи щорічне зростання валового збору зерна, для створення належних умов його зберігання залучаються інвестиції у будівництво нових високотехнологічних зернозберігаючих підприємств. Нині у Борзнянському, Ніжинському та Носівському районах планується збудувати сучасні елеватори. Також продовжується створення високопродуктивних молочних ферм, які відповідають сучасним світовим стандартам виробництва молока і оснащені новітнім технологічним обладнанням. Зокрема, будується молочнотоварна ферма на 3300 голів дійного стада в селі Красилівка Козелецького району. У цьому і в наступному роках на Чернігівщині збільшуватиметься виробництво зерна, картоплі та цукрового буряка.

Знаковою подією в Чернігові стало будівництво тролейбусної лінії до житлового масиву «Масани». Особливо це важливо для людей похилого віку, які безкоштовно користуються громадським транспортом. Тепер мешканцям мікрорайону добиратися додому стало значно зручніше. Це – ще один приклад реальної турботи влади про людей. Також збудовано, зокрема, готельний комплекс на 50 номерів із конференц-залами в Чернігові і готель – у Чернігівському районі. Зводиться й житло: у 2010 та 2011 роках збудовано по 160 тисяч квадратних метрів, до кінця 2012-го заплановано здати в експлуатацію 187 тисяч, а в наступному році – 196 тис. кв. метрів. Варто наголосити, що все це – соціально значущі об’єкти.

Нещодавно 37 шкільних автобусів поїхали від Чернігівського автозаводу до районів нашої області. Планується комплексно зміцнювати матеріально-технічну базу навчальних закладів, починаючи від створення належних умов для перебування учнів – до забезпечення регулярного підвезення дітей та педагогів. Зараз на Чернігівщині продовжується будівництво приміщень шести шкіл, серед яких і нові – Седнівський навчально-виховний комплекс та Носівська школа № 5, що мають відкритися у вересні нинішнього року.

Можна навести ще багато цифр і фактів, які переконливо свідчать про реальні здобутки влади та Партії регіонів на Чернігівщині. Важливо, що в наступному році планується суттєве покращення соціально-економічної ситуації в нашій області – за всіма основними показниками. Адже принцип діяльності нинішньої влади – робити добро і служити людям!

Віктор Кличко,

м. Чернігів