back

Пенсії за особливі заслуги перед Україною

02 квітня 2018

Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, ухваленим 3 жовтня 2017 року під № 2148, внесено зміни до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” (далі — Закон) та змінено строки встановлення пенсій.

Внесеними змінами передбачено, що, починаючи з 11 жовтня 2017 року, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються територіальними органами Пенсійного фонду України. Пенсія призначається з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття права.

Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно з Законом. Розмір пенсії за особливі заслуги встановлюється залежно від заслуг особи від 20 до 40% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму територіальний орган Пенсійного фонду України здійснює перерахунок пенсії за особливі заслуги з дати, з якої встановлено новий розмір прожиткового мінімуму. У разі виявлення нових даних про заслуги пенсіонера перерахунок пенсії здійснюється з дати подання заяви з усіма необхідними документами.

Якщо у разі смерті матері, яка має право на надбавку до пенсії, або позбавлення її батьківських прав дітей до шестирічного віку виховував батько, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховується виховання дітей, усиновлених в установленому порядку.

Схема розмірів надбавок до пенсії за особливі заслуги, на яку має право особа згідно із законом, затверджена Наказом Міністерства соціальної політики України 27 грудня 2017 року № 2054.

У разі якщо особа одночасно має право на надбавку з кількох підстав, передбачених статтею 1 цього Закону, встановлюється надбавка, що є більшою у максимальному розмірі.

СХЕМА визначення розмірів надбавок до пенсії, на яку має право особа згідно із законом, залежно від заслуг перед Україною відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України