back

Низька інфляція і стабільність курсу нацвалюти забезпечують сприятливі умови для розвитку країни

15 червня 2012

Партія регіонів підтримує політику Уряду, спрямовану на збереження фінансової стабільності в країні. Комплекс заходів, реалізований Кабінетом міністрів, вселяє впевненість у тому, що протягом року курс гривні збережеться на нинішньому рівні, а зростання цін буде залишатися в прогнозованому коридорі в 5-8%.

Фінансова стабільність - невід'ємна умова успішного розвитку економіки. Влада контролює курс гривні і темпи інфляції, використовуючи ринкові інструменти для пожвавлення роботи економіки.

«Національна валюта буде стабільною. Національний банк відповідає за стабільність національної валюти, і така стабільність буде забезпечена. Разом з Урядом », - заявив прем'єр-міністр М.Азаров.

НБУ володіє достатніми валютними резервами, щоб у разі необхідності згладити курсові коливання - з початку року обсяг резервів зберігається на рівні 30-31 млрд дол США. Зміцненню курсу гривні сприятиме і зниження інфляції, яка за підсумками січня-травня 2012 року складе 0,4%. У травні Держстат зафіксував падіння споживчих цін на 0,3%. Уряд домагається помірної інфляції, використовуючи ринкові важелі. Так, вводяться стимули для зростання інвестицій, забезпечується достаток продукції на продовольчому ринку. Важливий механізм збереження цінової стабільності - укладання меморандумів про співпрацю Уряду з виробниками таких товарів з «групи ризику» як ліки і бензин.

За підсумками січня-квітня України впритул наблизилася до рівноваги платіжного балансу, тобто в країну заходить майже стільки валюти, скільки ми витрачаємо на придбання імпортних товарів. Приплив капіталу за фінансовим рахунком за чотири місяці виявився достатнім, щоб майже повністю перекрити відтік капіталу за поточними операціями. Це велике досягнення влади, адже попередні 5-7 років обсяг імпорту на мільярди доларів перевищував наш експорт, що посилювало ризик знецінення національної валюти.

Припливу іноземної валюти і зміцненню курсу гривні сприятиме і проведення Євро-2012. У містах, які приймать турнір по футболу, іноземні уболівальники масово здають валюту - обсяги купівлі банками євро виросли в 2-3 рази, доларів - на третину. Всього за період проведення матчів в Україну ми можемо отримати до 1 млрд. дол.., які фани обміняють на гривню і витратять в Україні.

Влада працює над розвитком банківського сектора. Зокрема, мова йде про поліпшення умов банківського кредитування і зміцнення довіри населення до банківської системи. За даними Нацбанку, в січні-березні, приріст депозитів фізосіб у банківській системі склав майже 20 млрд. грн.. або 6,4%. Довіра громадян до національної валюти зростає, а це запорука стабільності нацвалюти. Зараз Фонд гарантування банківських вкладів населення розглядає можливість збільшення гарантованої суми відшкодування втрат (яка становить 150 тис. грн), що також буде сприяти приросту депозитів громадян, які банки зможуть використовувати для кредитування реального сектора економіки.