back

Олімпійські надії Чернігівщини

14 червня 2012

Зараз серця мільйонів наших співвітчизників (від Карпат – до Криму), щиро вболівають за національну збірну з футболу на «Євро-2012». Президент, уряд і влада у регіонах зробили все належне, щоб свято вдалося на славу, і зарубіжні гості були в захваті від української гостинності, наших унікальних пам’яток архітектури та дивовижних краєвидів. Не за горами – Олімпійські ігри, й тут знову треба віддати належне владі – наші спортсмени мають чудові умови, щоб гідно підготуватися до відповідальних змагань. Власне, ще будучи Прем’єр-міністром України та головою Національного Олімпійського комітету, Віктор Янукович багато зробив для розвитку спорту, зокрема й на Чернігівщині. Причому Віктор Федорович піклувався і про вирішення соціально-побутових проблем олімпійців.

Так, майбутній олімпійській чемпіонці Наталії Скакун, на прохання її тренера Олександра Рикова, суттєво покращили житлові умови. Це було важливо не лише для повноцінного відпочинку спортсменки та оптимального графіку її тренувань. І тренер, і сама Наталя неабияк переживали з приводу травми, яку отримала важкоатлетка. Фактично до останнього було невідомо, чи олімпійська надія України взагалі зможе взяти участь у цих змаганнях. Але надійна підтримка Президента України та місцевої влади (чернігівка вселилася у комфортну, простору оселю), чуйне ставлення до спортсменки і віра в її сили буквально надихнули нашу землячку на олімпійське «золото».

Відчувають таку ж постійну допомогу та підтримку й інші наші видатні спортсмени, зокрема олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Олена Костевич (до речі, її тренеру – Ігореві Чередінову – теж покращили житлові умови). Власне, Олена вже здобула право виступати на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні. Причому чернігівка – одна з головних претенденток на медаль. Також ліцензії на участь в головних змаганнях року для Чернігівщини одержали Наталія Смаль (боротьба дзюдо), Ольга Завгородня (легка атлетика) та Олександр Дідух (настільний теніс).

Взагалі ж, вісім кращих спортсменів області продовжують підготовку до літньої Олімпіади, і троє спортсменів-інвалідів – до Параолімпійських ігор. Вони забезпечені всім необхідним (це – і створення сприятливих умов для тренувань та відпочинку, і вирішення побутових проблем). Для гарантованого виконання олімпійської програми облдержадміністрація (керівник якої Володимир Хоменко очолює обласне відділення Національного Олімпійського комітету) залучила потужних меценатів. Отож фінансування відбувається в повному обсязі.

Не залишаються без уваги і наші майбутні олімпійці. Щомісячні стипендії обласної державної адміністрації отримують 35 молодих обдарованих спортсменів та 10 спортсменів-інвалідів. Понад 130 представників Чернігівщини підготовлено до основного і резервного складів збірних команд України (рекордний показник!), нині вони успішно представляють Придесення на міжнародних змаганнях з 28 видів спорту.

Чому це так важливо? Бо досягнення видатних спортсменів впливають на позитивний імідж держави у світі й консолідують націю. За виступами наших олімпійців і матчами збірної України з футболу щиро вболівають у Києві і Донецьку, Львові та Одесі, Ужгороді і Сімферополі. Отож побажаємо українським спортсменам перемоги. Вона буде спільною для усіх нас!

Віктор Кличко,

м. Чернігів