back

Увага! Десикація

13 липня 2017

Десикація це переджнивне підсушування рослин з метою прискорення достигання і полегшення збирання врожаю, яке особливо ефективне при забур’яненості і в разі вологої погоди.

Для уникнення можливого негативного впливу десикантів на навколишнє довкілля та здоров’я людини необхідно додержуватись регламентів їхнього застосування та відповідності державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам. А саме асортимент пестицидів, застосування, норми повинні чітко відповідати “Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні”.

Відповідно до ст. 11 Закону України “Про пестициди і агрохімікати” працівники, які працюють з пестицидами і агрохімікатами, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами. Порядок одержання допуску визначається Кабінетом Міністрів України.

Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. № 382. При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені ДСП 382-96 санітарно захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів.

Проекти авіаційно-хімічних робіт погоджуються установами держсанепіднагляду і Мінекобезпеки.

Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосування пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден.

Дотримання загальноприйнятих санітарних норм, регламентів застосування пестицидів забезпечать якісне проведення десикації с/г культур.

За інформацією управління агропромислового розвитку РДА