back

День Цивільної оборони у Великодорізькій ЗОШ І-ІІ ступенів

23 квітня 2012

«Кожен має право на захист свого життя і здоров’я від наслідків аварій, катастроф, пожеж, стихійного лиха… Держава як гарант цього права створює систему цивільної оборони, яка має своєю метою захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру»

«Закон України «Про Цивільну оборону України»

Саме запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного походження і забезпечення зменшення збитків і втрат у разі стихійного лиха, аварій, катастроф, вибухів і великих пожеж – основне завдання Цивільної оборони.

Глобалізація , яка охопила весь світ, є позитивним явищем, але вона, на жаль, породила і таке поняття, як «надзвичайна ситуація». Тому для того, щоб запобігти людським жертвам, щоб захистити своє життя, у загальноосвітніх закладах впродовж навчального року вивчаються правила поведінки і дії при надзвичайних ситуаціях.

20 квітня 2012 року Великодорізька ЗОШ І-ІІ ступенів приймала гостей – черговий караул пожежної охорони СДПЧ-15 м.Ніжин, пошуково-рятувальну і парашутно-десантну службу Спецавіазагону м.Ніжин, представників курсів ЦО м.Ніжин, начальників штабів ЦЗ шкіл району, представників відділу освіти. У школі свято – показовий День Цивільної оборони.

Розпочалося воно зі збору керівного і начальницького складу ЦЗ та доповіддю начальника штабу ЦЗ і його заступників про готовність постійного складу та учнів школи до проведення заходів, передбачених планом проведення Дня ЦО.

У ході підготовки до Дня ЦО було виготовлено стенди щодо дій учнів у надзвичайних ситуаціях, проведено конкурс малюнків «Небезпека очима дітей», випущені стінні газети, проведено відкриті уроки та заходи.

Організовано і злагоджено здійснена евакуація учасників навчально-виховного процесу зі школи. Високу підготовленість показали невоєнізовані формування. Було викликано пожежну охорону, яка врятувала „потерпілих” з другого та першого поверхів через вікно. Наступний етап – надання першої медичної допомоги при травмах і опіках, який вміло продемонструвала фельдшер Великодорізького ФАПу Гора Зінаїда Федорівна. Гасіння пожежі спочатку продемонстрували справжні пожежні, а потім учні самі спробували, як це – ліквідовувати небезпеку.

Не менш цікавим для дітей був огляд пожежних та рятувальних предметів, форми, засобів індивідуального захисту, приладів для радіаційної розвідки і контролю радіоактивного забруднення. Представники служб продемонстрували весь свій арсенал та навички рятувальних робіт. Документальний фільм з практичним матеріалом щодо дій в надзвичайних ситуаціях збагатив знання учнів.

Заключним заходом стала естафета збірних команд школярів з відпрацюванням елементів ЦЗ(ЦО) під керівництвом учителя фізичної культури Станкевича Віталія Івановича. Традиційно перемогла дружба.

Закінчилося свято підбиттям підсумків проведення Дня ЦО – лінійкою, на якій начальник ЦЗ, директор школи Полуда Валентина Василівна визначила, в якій мірі досягнута мета і як вирішені завдання Дня ЦО, дала оцінку діям невоєнізованих формувань, відзначила сміливі та ініціативні дії учнів та інших учасників. За високу готовність і організоване проведення Дня ЦО вручила грамоти.

Основними завданнями цього заходу було закріплення учнями, працівниками школи теоретичних знань, практичних навичок та дій під час надзвичайних ситуацій, практична перевірка здатності учасників навчально-виховного процесу діяти за сигналами оповіщення цивільного захисту.

Відділ освіти райдержадміністрації