back

Опоненти Віктора Януковича визнають: рейтинг Партії регіонів зростає!

23 квітня 2012

Соціологів із Центру Разумкова та фонд «Демократичні ініціативи» важко запідозрити у прихильності до нинішньої влади. Надто активно вже ці добродії тривалий час «розписували» принади «помаранчевого раю». Однак навіть опоненти Віктора Януковича змушені констатувати: популярність Партії регіонів зростає. Як заявив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, збільшення рейтингу партії влади пов’язане, зокрема, і з входженням «Сильної України», очолюваної Сергієм Тігіпком, до Партії регіонів. Відповідно до опитування, Партію регіонів зараз підтримують майже 20 відсотків виборців. Водночас рейтинг «Батьківщини», після чергового скандального розколу в БЮТ і масового виходу з поріділих лав «помаранчевої» опозиції прихильників Наталії Королевської, знову знизився.

От я собі й міркую: чому так? Здавалося б, у незалежній Україні влада ніколи не користувалася особливою прихильністю у простих людей. Зараз від фінансової кризи навіть донедавна благополучні, розвинені держави потерпають (наприклад, та ж Греція, де, як відомо, все є). Що вже казати про Україну, де ще до світової кризи (буквально кілька років тому) шаленіла інфляція, масово простоювали колись потужні підприємства, і тисячі людей щодня поповнювали лави безробітних! Та й нині, будемо відвертими, – проблем вистачає. Однак все більше наших співвітчизників довіряють владі. Чому? От я й вирішив поспілкуватися зі своїми добрими знайомими – людьми різного віку, професій та політичних уподобань. Говорили від душі, по-сусідськи, пригадуючи щедрі обіцянки «ріднесеньких» політиків та їхні конкретні справи.

Сімдесятирічний Василь Петрович (все життя трудився робітником на заводі, тепер – на заслуженому відпочинку) відповів, що йому вже, мов гірка редька, набридла політика, тож його родина голосуватиме не за «балакуна», здатного лише молоти язиком, а за того, хто реально дбає про людей похилого віку. Для мого сусіда Андрія Володимировича, колишнього інженера, дуже важливо, що влада турбується про повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР. Підприємець Віталій підтримує нинішні реформи, адже відкрилися нові можливості для ефективнішої роботи вітчизняних підприємств, малого і середнього бізнесу. Це – і вчасне повернення ПДВ, і спрощена система звітності.

«Власне, що увесь цей час роблять депутати від так званої опозиції? – втрутився в нашу бесіду Максим Олексійович, підполковник запасу. – запекло з’ясовують стосунки між собою, безперервно влаштовуючи гучні скандали. Що доброго зробили вони для народу? Назвіть бодай одну їхню конкретну справу, завдяки якій простим людям стало жити краще. Не можете пригадати? Так отож… Лише довгі, пустопорожні балачки «ні про що» і недолугі, безапеляційні закиди на адресу влади, яка, виявляється, «підкуповує виборців», постійно піклуючись про народ. Ось така примітивна у наших опозиціонерів фантазія…».

От і виходить, що такий результат соціологічного опитування – цілком закономірний. Людям набридли безлад, галаслива риторика марнославних, але безвідповідальних політиків. Натомість хочеться стабільності, впевненості у завтрашньому дні. Саме це і демонструють нині Президент, Уряд та парламентська більшість, об’єднані прагненням реально покращити життя народу.

Віктор Кличко,

м. Чернігів