back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

13 березня 2017

На минулому тижні виникло 5 пожеж:

Вдень 10 березня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сухої трави на околиці с. Кропивне. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 1 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області. Вдень 10 березня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: с. Мильники, вул. Свободи. Внаслідок пожежі вогнем знищено господарчу будівлю. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вдень 10 березня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу підвального приміщення за адресою: м. Ніжин, вул. Графська. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 11 березня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою: м. Ніжин, вул. Космонатів. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 0,5 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 12 березня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою: м. Ніжин, вул. Овдіївська. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 0,5 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

ЗВЕРНЕННЯ рятувальників до мешканців Ніжинщини

З настанням тепла пожежі стали справжнім лихом, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висохли і легко спалахують від кинутого непогашеного сірника або недопалка. Крім того, ігноруючи вимоги безпеки, люди почали масово спалювати на присадибних ділянках, полях і луках суху траву, стерню, листя або сміття. Як результат, на Чернігівщині щодня виникає 30-40 пожеж. Поривами вітру вогонь швидко розповсюджується на значні відстані і охоплює житлові будинки, господарчі споруди та гектари відкритої території.

Окрім того, з потеплінням діти почали проводити більше часу на вулиці без належного нагляду дорослих і часто вигадують небезпечні ігри з вогнем. Лише завдяки реагуванню підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій вдається стримати страшну хвилю вогню та зменшити негативні наслідки від пожеж. У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до населення з проханням бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем. Не розводьте багаття, не кидайте непогашені недопалки або сірники поблизу будівель, в лісопаркових зонах, на полях, луках та узбіччях доріг.

Якщо Ви отримали від уповноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, то перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички.

Пам'ятайте! При згорянні рослинних залишків у повітря виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали, низка канцерогенних сполук, а також бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксини – одні з найотрутніших речовин. З рослинністю, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Особливо страждають від всього цього діти та ті люди, які мають хворобу легенів чи серця. Тож перед тим, як розпалити багаття, спочатку подумайте про наслідки.

Дмитро Кравцов,

Начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС у Чернігівській області

УВАГА!

ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ МІСТА ТА РАЙОНУ!

На території м. Ніжина та Ніжинського району продовжують мати місце випадки виявлення вибухонебезпечних предметів – боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни, а також сучасних засобів ураження, що випадково стали доступними в результаті злочинної халатності осіб, які відповідають за їх збереження. Знайдені боєприпаси (або предмети, що схожі на них) повинні бути знешкоджені тільки спеціалістами.

Про знахідку вибухонебезпечного предмету необхідно терміново повідомити місцеві органи державної влади (міські та сільські ради, військкомати, відділення міліції, відділи з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення).

Ваші дії при виявленні вибухових предметів

При виявленні вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не чіпайте їх руками, а тим більше не намагайтеся їх знешкодити. За допомогою палиць, мотузки та яскравої тканини зробіть огородження цього місця, де знайдений предмет. Не допускайте до нього людей, а тим більше дітей. Припиніть будь-які роботи поблизу небезпечного місця. Про свою знахідку повідомте службу 101, поліцію.

Небезпеку вибуху, можна визначити за такими прикметами:

- невідомий пакунок чи деталь в салоні автомобіля чи поблизу нього;

- залишки різноманітних матеріалів, нетипових для даного місця;

- натягнутий дріт, шнур, нитка;

- дроти чи ізоляційна стрічка, що звисає з-під автомобіля;

- біля приватного будинку, дачі - сліди нещодавно розкопаної чи сухої землі, поламані гілки дерев, сліди на траві;

- біля квартири - сліди ремонтних робіт, ділянки з порушеною фарбою, невідомі предмети біля дверей, в електрощиту, чужа сумка, портфель, коробка;

- в громадських місцях залишені без господаря чемодани, сумки, коробки, пакети.

Побачивши такі предмети потрібно негайно викликати оперативно-рятувальну службу 101 та працівників поліції, не доторкатися до незнайомого предмета і не допускати інших, уникаючи паніки.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області