back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

06 лютого 2017

На минулому тижні виникла 1 пожежа:

31 січня о 21:03 до Служби порятунку "101" у Ніжинському районі надійшло повідомлення про пожежу однієї з приватних господарських будівель, що у с. Бобрик.

За викликом на місце події з м. Ніжина прибуло відділення 16-ї державної пожежно-рятувальної частини УДСНС України у Чернігівській області, а також було залучено місцеву пожежну команду з с. Вертіївка. На час прибуття вогнеборців будівля майже повністю була охоплена полум'ям. Наявність у приміщенні пиломатеріалів та легкозаймистих рідин, що зберігалися в каністрах, сприяли швидкому поширенню вогню та створювали високу температуру горіння. Виникла загроза перекидання полум’я на поруч розташовані інші споруди господарського призначання.

Спільними діями вогнеборців пожежу о 22:50 локалізовано, а о 00:55 остаточно ліквідовано. Загалом до ліквідації пожежі залучалося 6 чоловік особового складу та 2 одиниці спецтехніки.

Внаслідок пожежі постраждав 25-річний чоловік, якого каретою швидкої медичної допомоги було доставлено до Ніжинської центральної районної лікарні. В результаті пожежі вогнем знищено покрівлю на площі 40 кв. м, перекриття на площі 30 кв. м, а також трактор МТЗ-80, пошкоджено майно господаря.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

В Ніжинському районі працівники ДСНС проводять рейди по житловому сектору

Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 6 пожеж в м. Ніжині та 5 пожеж на території Ніжинського району. Внаслідок пожеж в Ніжинському районі отримала травму одна людина. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань.

З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 02 лютого інспекторським складом Ніжинського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Чернігівській області спільно з представниками засобів масової інформації проведений профілактично-роз'яснювальний рейд на території Стодольської сільської ради.

В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж, несправні пристрої обігріву і приготування їжі, тріщини у печах, а також відсутність металевого листа на дерев'яній підлозі перед топковим отвором тощо. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що в Ніжинському районі виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

Начальник Ніжинського МРВ У ДСНС у Чернігівській області Кравцов Д.С.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Звернення до мешканців та гостей Чернігівщини

З настанням холодів до Служби порятунку "101" значно більше стало надходити повідомлень про пожежі та трагічні випадки на них. Це є результатом того, що рятуючись від холоду, люди інтенсивно використовують прилади опалення, електрообігрівачі та газове обладнання й при цьому не приділяють належної уваги дотриманню протипожежних вимог. Основними причинами лиха є: відсутність безпечної протипожежної відстані від дерев’яних стін, перекриття будинків до печей чи димарів, наявність у їх цегляній кладці тріщин, надмірне перегрівання або залишення без нагляду опалювальних приладів, розміщення впритул до них дров, занавісок, меблів тощо, випадіння жарин з топкових дверцят печей, користування саморобними електрообігрівачами.

Також, у цей період особи, які зловживають алкогольними напоями, часто їх розпивають у домівках, а потім допускають необережне поводження з вогнем, кидають непогашені недопалки або курять у ліжку.

У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до всіх мешканців і гостей Чернігівщини з наполегливим проханням буди вкрай обережними та уважними при експлуатації приладів опалення, електрообігрівачів. Дбаючи про тепло у домівках, не забувайте дотримуватися правил пожежної безпеки. Періодично перевіряйте, щоб у печах та димарях не з’явилися тріщини. В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місці. Ні в якому разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою горючих рідин. Не зловживайте алкоголем. Будьте обережними під час куріння. Не кидайте непогашені сірники або недопалки на підлогу або у смітник. Ні в якому разі не паліть у ліжку.

Цінуйте власне життя та не втрачайте пильності. Дбайте про безпеку і пам’ятайте, що вогонь вмить може знищити роками накопичене майно!

Управління ДСНС у Чернігівській області

Шановні громадяни! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області