back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

16 січня 2017

Правила поведінки на водних об'єктах під час святкування Водохреща.

19 січня святкується одне із дванадцяти найбільших свят - Хрещення Господнє або Богоявлення. За традицією, вранці, після урочистої церковної служби, люди збирались на річці коло "йордані" і священики освячували воду, а потім нею окроплювали всіх присутніх. Також, на річці заздалегідь робилася ополонка для купання (часто у вигляді хреста). Вважалося, що той, хто у цей день занурився в освячену воду, очищався від "усякої скверни".

У зв'язку з національною традицією святкування 19 січня Водохрещі Ніжинський МРВ У ДСНС України у Чернігівській області звертається до мешканців та гостей Ніжинського району:

- якщо Ви вирішили зануритися у воду порадьтеся спочатку із лікарем;

- утримайтеся від купання, якщо у Вас хворе серце;

- заходьте у воду в спеціально обладнаних для цього місцях;

- не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.

Також святкування передбачає масовий рух людей поблизу води, загроза загибелі людей зростає, тому нагадуємо про елементарні правила, як захистити себе від можливості потрапити під лід та переохолодження.

Щоб не потрапити під лід:

- обходьте майданчики, які вкриті товстим шаром снігу - лід там завжди більш тонкий;

- біля стоку води, кущів, очерету, в місцях, де водорості вмерзли в лід, є небезпека провалитися;

- обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з'єднуватися з сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря;

- ні в якому разі не перевіряйте товщину льоду ударом ноги. Краще -палицею. Якщо після першого удару лід пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки прийшли. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступню від льоду;

- не виходьте на лід уночі;

- не ходіть на водоймища поодинці і не залишайте дітей без догляду.

Щоб захистити себе від переохолодження:

- у жодному разі не намагайтеся зігрітися алкогольними напоями (вони сприяють розширенню судин, відтак організм швидко втрачає тепло та замерзає) чи кавою. Слід уникати носіння важких предметів, які здавлюють судини, через що люди насамперед обморожують руки. Відомо, що від холодів найчастіше страждають ноги. Тому не носіть тісного взуття та одягу;

- не можна відігрівати пошкодженні частини тіла на вулиці.

Особливу увагу слід звернути на те, як правильно зігрітися після тривалого перебуванні на холоді. У жодному разі не можна раптово занурювати ноги в гарячу воду чи відігрівати їх на гарячій батареї. Швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання. Зігрівати потерпілого потрібно поступово. Можна зробити легкий масаж кінцівок.

Якщо чутливість і колір шкіри відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, в іншому випадку - негайно зверніться до лікаря.

Якщо ви любитель самотнього екстремального відпочинку на водоймах узимку, і є вірогідність вашого потрапляння у воду, подбайте про:

- стійкий плавзасіб, на який зможете вибратися навіть у намоклому одязі;

- про спеціальний термо- та гідростійкий одяг;

- водостійкий мобільний телефон, з якого зможете викликати службу порятунку 101;

- гарячий солодкий чай або каву та зміну одягу, теплого й сухого.

Потрапивши у воду, не панікуйте, зберіться, покличте допомогу. А потім пригадайте та послідовно виконайте усі необхідні заходи самопорятунку та самодопомоги.

Головне – ваше бажання вижити та подолати екстремальну і несприятливу для здоров’я ситуацію.

Начальник Ніжинського МРВ У ДСНС України Кравцов Д.С.

У Ніжинському районі працівники ДСНС проводять рейди по житловому сектору

Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 3 пожежі в м. Ніжині та 1 пожежа на території Ніжинського району. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань.

З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 05 січня інспекторським складом Ніжинського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Чернігівській області спільно з представниками засобів масової інформації проведений профілактично-роз'яснювальний рейд на території Переяслівської сільської ради.

В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж, несправні пристрої обігріву і приготування їжі, тріщини у печах, а також відсутність металевого листа на дерев'яній підлозі перед топковим отвором тощо. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що в Ніжинському районі виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області