back

Порядок розслідування невиробничого травматизму за участю працівників Фонду

29 лютого 2012

Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності витрачаються великі кошти на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності. Однією із складових витрат, є оплата листків непрацездатності пов"язаних із травмами в побуті. Так за 2011 рік по м. Ніжин та Ніжинському району на фінансування невиробничого травматизму використано 953,4 тис. грн., що становить 15,9 % від загальної суми матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності.

Наказом обласного відділення Фонду від 07.07.2011 року №73 з 1 серпня 2011 року запроваджено Порядок, згідно якого, по кожному випадку невиробничого травматизму проводиться рослідування за участю працівника Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. В зв"язку з чим, страхувальники невідкладно письмово, або усно з послідуючим письмовим повідомленням, повідомляють дирекцію Фонду про кожний випадок невиробничого травматизму.

Процедура розслідування нещасних випадків невиробничого характеру визначається Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою КМУ від 22 березня 2001рок та проводиться з метою визначення їх обставин та причин. На підставі результатів розслідування розробляються заходи щодо запобігання подібним випадкам, а також щодо вирішення питань соціального захисту потерпілих.

Рішення про призначення матеріального забезпечення або відмову приймається комісією із соціального страхування відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов"язкового державного соціального страхування у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008р. №25.

За результатами розслідування, в разі погодження всіх обставин складається та підписується акт за відповідною формою (Н-5, Н-1, НПВ або НТ), а в разі незгоди із змістом акта розслідування нещасного випадку, письмово викладається своя окрема думка, яка додається до акта.

Таким чином, для включення до заяви-розрахунку випадків невиробничих травм необхідно всебічно розглянути питання обставин її отримання, правильність видачі листків непрацездатності, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

Якщо страхувальник не проінформував про нещасний випадок, не надав документів, що підтверджують невиробничий характер травми, працівники виконавчої дирекції виключають зазаначені суми із заяв-розрахунків до отримання від страхувальників інформації та підтверджуючих документів про результати розслідування обставин травми.

Без висновків комісії за участю у розслідуванні представника Фонду щодо правомірності або безпідставності віднесення витрат за рахунок коштів Фонду отримання фінансування для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення по невиробничому травматизму неможливе.

Ірина Наказна,

провідний спеціаліст

Ніжинської міжрайонної

виконавчої дирекції