back

Про підсумки роботи Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду за I півріччя 2016 року

29 серпня 2016

В I півріччі 2016 року робота Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції була направлена на дотримання Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування ” від 23.09.1999 року за № 1105 – XIV (далі Закон № 1105) та виконання показників тимчасового розпису доходів і видатків по визначених пріоритетних напрямках.

Нагадаю, що згідно ст. 20 Закону 1105 надаються наступні види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

- допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

- допомога по вагітності та пологах;

- допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів,безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

- оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Головним завданням дирекції було і залишається своєчасне фінансування підприємств, установ, організацій (страхувальників) для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд).

Станом на 01.07.2016 року на обліку в дирекції знаходилося 6137 страхувальників, в т.ч. 3736 страхувальників фізичних осіб (особисто). В порівнянні до початку року відбулося збільшення на 3733 страхувальника за рахунок того, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 № 909 та відповідно до змін внесених постановою Кабінету Міністрів України « Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 р. № 675» від 18.02.2016 № 85 частка сплаченого само зайнятими особами та фізичними особами-підприємцями єдиного внеску буде надходити до Фонду. Таким чином, ці особи отримали статус застрахованих осіб.

За півріччя витрати на матеріальне забезпечення та соціальні послуги застрахованих осіб в цілому по дирекції склали 5 млн. 048 тис. грн.

На виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворими, використано 3 млн. 438 тис. грн., що більше на 115 тис. грн. проти показника минулого року. Збільшення витрат відбулося за рахунок збільшення середньоденної допомоги.

Загальна кількість оплачених днів по тимчасовій непрацездатності склала 36955, у тому числі по догляду за хворими – 4094 та в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 3069 днів.

Майбутні мами отримали від Фонду допомоги по вагітності та пологах 1 млн. 226 тис. грн. На виплату допомоги на поховання застрахованих осіб використано 22,0 тис. грн. До дирекції надійшли та опрацьовані 1317 заяв-розрахунків на загальну суму 4 млн. 687 тис. грн. Оформлення заяви-розрахунок здійснюється роботодавцем на підставі рішення комісії із соціального страхування (уповноваженого). Таким чином, в інтересах працівника роботодавець зобов’язаний подати заяву-розрахунок у найкоротші строки після призначення сум допомоги, адже терміни виплати з Фонду, які передбачені чинним законодавством суворо дотримуються.

Що стосується путівок у реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів, які були придбанні за кошти Фонду, то лікування отримали 6 застрахованих осіб міста та районну. На II півріччя, ситуація суттєво покращена, відповідно до плану розподілу на відновлювальне лікування у 2016 році для Ніжинської ЦМЛ ім. М.Галицького додатково передбачено 15 путівок, а для Ніжинської ЦРЛ виділено ще 8 путівок. Відновлювальне лікування – це продовження стаціонарного лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із спеціальним медичним обладнанням та висококваліфікованим персоналом. Таке лікування триває 24 дні і допомагає швидко повернутись застрахованій особі до роботи після тривалої непрацездатності.

Також забезпечена робота по контролю за цільовим та раціональним використанням коштів Фонду застрахованим особам. За вказаний період проведено 59 перевірок (41 – планові та 18 – позапланових). У страхувальників виявлено порушень щодо порядку використання страхових коштів Фонду на суму 44409,86 грн., та відповідно до чинного законодавства України за порушення порядку використання страхових коштів накладено штрафів на загальну суму 4197,24 грн.

Спеціалістами дирекції постійно надаються консультації та роз’яснення страхувальникам, щодо застосування норм законодавства в частині соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. З цією метою 14 липня дирекція провела семінар для голів комісій з соціального страхування та головних бухгалтерів підприємств, установ та організацій, в якому взяв участь та виступив на ньому О.М. Загуменний, начальник сектору надання матеріального забезпечення виконавчої дирекції обласного відділення Фонду. Семінар пройшов досить конструктивно, до виступаючих поставлено чимало запитань, на які були надані вичерпні відповіді.

Згідно з Порядком формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за формою Ф.4 ФСС з ТВП за I півріччя 2016 року подали звіти 222 страхувальника, які мали рух грошових коштів Фонду.

Дирекція продовжує працювати над актуальними питаннями у сфері соціального страхування для забезпечення підтримки в складні життєві часи найбільш активної та працездатної частини населення м. Ніжина та Ніжинського району.

Наталія Волкова,

директор Ніжинської міжрайонної дирекції