back

Будівництво доступного житла

23 лютого 2012

За даними Державної служби статистики станом на 01.01.2011 в Україні налічувалося 18,3 тис. об’єктів, що знаходились у стадії незавершеного будівництва. Майже третина із зазначеної кількості об’єктів – це житлові будівлі, з яких у стадії будівництва знаходилось 1 363 об’єкти.

Разом з тим, на квартирній черзі станом на 01.01.2011 перебувало 1,1 млн. сімей та одиноких громадян, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства.

На сьогоднішній день одним із шляхів залучення інвестицій для добудови об’єктів незавершеного будівництва та вирішення питання забезпечення громадян житлом є реалізація Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010 – 2017 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів від 11.11.2009 № 1249 (далі – Програма).

Механізм забезпечення громадян доступним житлом в рамках реалізації Програми визначено в Порядку забезпечення громадян доступним житлом, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 № 140 (далі – Порядок).

Відповідно до положень Порядку державна підтримка полягає в сплаті державою громадянинові 30 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла. При цьому громадянин сплачує 70 відсотків вартості нормативної площі доступного житла.

Відбір об’єктів, які можуть приймати участь у реалізації Програми, здійснює спеціально створена Міжвідомча комісія з розгляду пропозицій щодо формування переліку об’єктів житлового будівництва, на добудову (будівництво) яких або придбання житла в яких можуть спрямовуватися кошти. Положення про Міжвідомчу комісію затверджено наказом Мінрегіону від 10.06.2011 № 75, який зареєстровано у Мін’юсті 22.06.2011 за № 749/19487.

З метою придбання доступного житла громадянам, які мають право на придбання доступного житла та виявили бажання прийняти участь у реалізації Програми потрібно звернутися до регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Забудовникам (замовникам, управителям, продавцям) об’єктів незавершеного будівництва з метою участі в Програмі необхідно подати у Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відповідні документи для розгляду на засіданні Міжвідомчої комісії.

Форми зазначених документів затверджено наказом Мінрегіону від 20.12.2011 № 361 «Про затвердження форм гарантійного листа та графіка-виконання будівельно-монтажних робіт», який зареєстровано у Мін’юсті 10.01.2012 за № 12/20325.

Також повідомляємо, що для виконання визначених Програмою завдань з Державного бюджету Україні, виходячи з можливостей, щороку виділяються відповідні кошти.

У 2011 році на фінансування Програми у державному бюджеті було передбачено 100 млн. грн., які було освоєно в повному обсязі.

Таким чином, в рамках реалізації програми будівництва доступного житла за рахунок коштів громадян та наданої їм державної підтримку будівельну галузь у 2011 році було залучено понад 335 млн. грн.., що дало можливість прискорити добудову житлових об’єктів незавершеного будівництва та вирішити питання забезпечення житлом 792 сім`ї, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства. У минулому році у Програмі взяли участь 50 об’єктів незавершеного житлового будівництва, в яких громадяни виявили бажання придбати квартири. Із зазначеної кількості об’єктів 27 будинків вже введено у експлуатацію. Інші об’єкти планується добудувати та ввести в експлуатацію у цьому році.

Законом України «Про державний бюджет України на 2012 рік» для надання державної підтримки з метою будівництва (придбання )доступного житла передбачено 200 млн. грн., що вдвічі перевищує обсяги коштів, які були фактично спрямовано у попередньому році.

На сьогодні Міністерством розроблено проект порядку використання передбачених коштів державного бюджету, який буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів України після проведення його правової експертизи в Міністерстві юстиції.

Перше засідання Міжвідомчої комісії у цьому році буде проведено після затвердження відповідного порядку використання коштів державного бюджету.

Усю необхідну інформацію щодо програми будівництва доступного житла, у тому числі форми документів, які подають забудовникам, можливо переглянути на офіційному веб-сайті Міністерства у розділі «Будівництво» підрозділі «Житлове будівництво» рубриці «Державні житлові програми».

За повідомленням

Міністерства регіонального розвитку, будівництва

та житлово-комунального господарства України