back

Президент України Віктор Янукович наголошує на важливості ефективного завершення земельної реформи

22 лютого 2012

Про це він заявив на засіданні Ради регіонів у Києві.

Віктор Янукович нагадав: на державному рівні створено всі рамкові умови для проведення реформи землекористування. Зокрема закон «Про Державний земельний кадастр» передбачає можливості реалізації права власності на землю та її раціонального використання.

«Земля нарешті повинна стати реальною власністю», - наголосив Глава держави. Він також закликав керівників Вінницької, Київської та Харківської областей зосередити увагу на пілотних проектах зі створення та апробації програми Державного земельного кадастру. «Я чекаю, що ви цю роботу якісно виконаєте», - додав він.

Ще одним завданням земельної реформи Віктор Янукович назвав завершення оформлення та видачі державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам взамін отриманих раніше сертифікатів на право на земельну частку (пай).

Президент оцінив як низькі темпи підготовки до земельної реформи на всіх рівнях, перш за все на регіональному. «Вкрай необхідно забезпечити розробку схем землеустрою та техніко-економічного використання й охорони земель, що забезпечить можливість прогнозування використання земельних ресурсів», - сказав він, зауваживши - нині такі схеми розроблені лише по Донецькій та Одеській областях.

Фактично не приділяється увага охороні земель, що призводить до щорічного збільшення площі порушених та деградованих земель, також зауважив Глава держави.

Президент звернув окрему увагу на незадовільний стан виплати селянам плати за оренду земельних паїв. Він підкреслив, що кінцевою метою реформи є не розмежування землі на папері і не збільшення нормативів бюджетних відрахувань.

«Мета земельної реформи – забезпечення реальної власності на землю і розвиток на цій основі сучасного аграрного виробництва», - сказав Глава держави, додавши, що це лише один з етапів комплексного реформування АПК і українського села.