back

Розширене засідання медичної ради Ніжинської центральної районної лікарні та ради профспілкових комітетів медпрацівників

13 лютого 2012

09 лютого відбулось розширене засідання медичної ради спільно з радою профкомітетів медпрацівників, у якому взяли участь голова районної державної адміністрації Володимир Другаков, заступник голови райдержадміністрації Людмила Сипливець, заступник голови районної ради Ірина Грозенко, головний санітарний лікар району Юрій Наріжний.

Із звітом про діяльність лікувально-профілактичних закладів району у 2011 році виступив головний лікар Ніжинської ЦРЛ Юрій Солодько.

У своєму виступі Юрій Павлович зазначив: працівниками галузі охорони здоров"я виконаний значний об"єм роботи по забезпеченню надання медичної допомоги жителям району. При цьому, нажаль, демографічна ситуація в районі залишається складною, чисельність населення продовжує зменшуватись. У 2011 році померло 737 осіб, а народилося - 164 дитини. У зв"язку з низькою демографічною ситуацією довелось закрити два фельдшерські пункти у селах Лустівка та Діброва. Вплинути на ці показники досить важко, оскільки в структурі смертності, особливо в працездатному віці, вагомий вплив має соціально-економічний стан суспільства. Але медикам також потрібно активізувати профілактичну роботу, покращити роботу фельдшерів, лікарів ЗПСМ.

Медичну допомогу населенню району надають Ніжинська ЦРЛ, Лосинівська районна лікарня, 4 лікарські амбулаторії ЗПСМ, 44 фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти. У них працює 70 лікарів, 255 середніх медичних працівників, 155 молодших та 133 чоловіки іншого персоналу. Проблема кадрового забезпечення і надалі залишається актуальною. Особливо це стосується первинної ланки надання медичної допомоги. У 2011 році лише 5 випускників медичного коледжу приступили до роботи в закладах району. Причини відмови працювати в сільські місцевості загальновідомі: низька заробітна плата, відсутність житла, недостатній рівень культурно-духовного розвитку села.

Одним із важливих показників стану здоров"я населення є рівень захворюваності та поширеності хвороб. Протягом минулого року спостерігалось підвищення рівня захворюваності серед дорослого населення і зниження - серед дитячого. У 2011 році вперше виявлено 126 онкохворих, що становить 402, 7 на 100 тис. населення (по області 530,2). «Цей показник говорить про недостатню онконастороженість лікарів району. Тому звертаю особливу увагу фельдшерів, лікарів дільниць на забезпечення явки жінок для проходження профоглядів», - зазначив Юрій Павлович.

Приємно відмітити, що значно зменшився показник захворюваності на туберкульоз. Проведено більше 11 тис. флюорографічних обстежень населення району. Збільшилась кількість обстежень серед дитячого населення. Відсоток туберкулінодіагностики - 86,6%. Зменшилась кількість відмов батьків від проведення проби Манту дітям, що говорить про посилення санітарно-освітньої роботи.

Важливою ланкою в наданні населенню медичної допомоги є служба швидкої медичної допомоги. В районі функціонує 2 бригади . Впродовж 2011 року було виконано більше 5 тисяч виїздів та надана допомога майже 6 тисячам хворих та постраждалих.

В районі продовжує функціонувати районна лікарняна каса, яка налічує більше чотирьох тисяч членів. Протягом минулого року до членства в РЛК залучено 203 особи.

Дещо покращилась матеріально-технічна база закладів первинної ланки. У минулому році закуплено 14 велосипедів на сільські фельдшерські пункти, для полегшення обслуговування населення вдома. Також придбано електрокардіографи для Талалаївської та Крутівської лікарських амбулаторій, обладнання для хірургічного відділення, лабораторії, зубопротезного кабінету ЦРЛ. Проведені поточні ремонти в більшості медичних закладів. Переведено в нове приміщення фельдшерський пункт у селі Кукшин.

Юрій Павлович визначив і основні завдання по удосконаленню надання медичної допомоги населенню району на 2012 рік, серед яких:

- посилення виїзної роботи спеціалістів ЦРЛ, Лосинівської лікарні, лікарів амбулаторій на фельдшерські пункти для надання консультацій та лікувально-профілактичної допомоги населенню;

- підготовка фахівця та відкриття психіатричного кабінету в Ніжинській ЦРЛ;

- закупка обладнання для проведення лапроскопічних операцій та запровадження оперування хворих даним методом.

В обговоренні взяли участь завідуючий хірургічним відділенням ЦРЛ Ігор Садовський, районний педіатр Тетяна Большак, завідуюча поліклінічним відділенням ЦРЛ Світлана Томек, головний санітарний лікар району Юрій Наріжний, голова профспілкового комітету медичних працівників району Людмила Руденко, а також присутні представники районної влади Володимир Другаков та Ірина Грозенко.