back

Річні збори Товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві

14 лютого 2012

З нагоди 16-ї річниці утворення Чернігівського земляцтва 10 лютого у Міжнародному виставковому центрі на лівому березі Дніпра відбулись річні збори Товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві.

Делегацію Ніжинщини на земляцькому зібранні представляли: голова районної державної адміністрації Володимир Другаков, заступник голови районної ради Ірина Грозенко, заступник голови райдержадміністрації Людмила Сипливець, керівник апарату Тетяна Коник, керуюча справами районної ради Ганна Товстоп’ята, начальник управління АПР Сергій Микула.

Гостей зустрічав піснями народний аматорський колектив «Сіверські клейноди» обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. У холі був утворений умовний коридор з виставкових стендів, на яких були представлені:

- художня виставка Григорія Шкребеля;

- виставка гобеленів, виробів з батику, виробів з соломки родини Саєнків Ніни та Олесі;

- виставка збруї та художньої упряжі для коней Ніни Процько;

- виставка музею-квартири П.Г. Тичини;

- виставка друкованої продукції видавництва «Дім, сад, город»;

- виставка світлин «Пейзажі Сіверщини» Миколи Засульського;

- виставки чернігівських музеїв;

- виставки художніх робіт та робіт декоративно-прикладного мистецтва з Чернігівської області.

Учасники зборів привітали також Івана Степановича Плюща – колишнього Голову Верховної Ради України, народного депутата України, Героя України, Віталія Андрійовича Масола – колишнього голову Ради Міністрів України, інших почесних гостей.

Про роботу земляцтва протягом 2011 року звітував голова Ради Товариства Віктор Ткаченко. Він також вручив Почесний знак Чернігівського земляцтва за значний внесок в результати його роботи Володимиру Жижкуну.

Вітаючи на зборах земляків, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, зокрема, зазначив: «Чернігівське земляцтво» стало тим унікальним у своєму роді громадським утворенням, до якого входять різні за віком, фахом та політичними поглядами громадяни — сюди їх привела любов до батьківської землі, золотої колиски їх дитинства та юності. Щороку коло друзів Чернігово-Сіверщини розширюється: до земляцтва приєднуються десятки наших краян: успішні, сильні і талановиті сини та доньки отчої землі.

Вже шістнадцять років поспіль обласна влада в особі Товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві має надійного друга та помічника. Різнопланова робота земляцтва сприяє збереженню і збагаченню традицій та історико-культурної спадщини регіону, налагодженню творчих, професійних, національно-культурних, духовних та інших суспільних інтересів і традицій.

Ці роки нашої співпраці лишили по собі сотні пам’ятних зустрічей і поїздок, десятки добрих починань. Ми щиро вдячні всім землякам за турботу та підтримку у реалізації проектів з покращення інфраструктури у населених пунктах області, турботу щодо поліпшення інвестиційної привабливості регіону. Земляки-благодійники допомагали школам, дитячим лікарням та інтернатним закладам Чернігівщини. За активною участю Товариства проведено колосальну історико-краєзнавчу роботу. Щороку земляки є почесними гостями на відзначенні ювілеїв, пам’ятних дат та історичних подій. Члени Товариства допомагають розповсюдженню української книги, оновленню фондів бібліотек, підтримують книговидання. Спільно з обласною владою «Чернігівське земляцтво» дбає про примноження та збереження культурної спадщини нашого краю, його унікальних пам’яток. І це далеко не повний перелік важливих напрямів, у яких ми успішно співпрацюємо. Проте, головним для всіх нас, вважаю, є щира вдячність жителів Чернігівщини. Усе це —неоціненний спадок наших спільних надбань, які, сподіваємося, дбайливо передамо нащадкам і продовжувачам нашої справи. Зроблено чимало. А буде зроблено ще більше — у нинішньому році ми продовжимо роботу на благо отчої землі. Обласна влада, як і раніше, буде приділяти всебічну увагу розвитку Чернігівщини. У 2012 році передбачається зберегти позитивну динаміку та залучити в економіку області майже 3 млрд грн інвестицій, провести низку заходів щодо подальшого формування позитивного міжнародного іміджу Чернігівщини, зокрема шляхом сприяння господарникам області у нарощенні обсягів експорту, активізації співробітництва з регіонами інших країн, а також з Гомельською та Брянською областями.

А на завершення виступу Володимир Хоменко зробив Товариству «Чернігівське земляцтво» у м. Києві символічний подарунок – передав Віктору Ткаченку картину, на якій зображено кордони Чернігівського князівства у ХІ—ХІІ століттях за часів Київської Русі.

На завершення офіційної частини зборів відбулась церемонія підписання Угоди про співробітництво між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівською обласною радою та Радою товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві. Проект цієї Угоди було обговорено та узгоджено Сторонами.

Після виконання Гімну Товариства «Чернігівське земляцтво» для учасників зібрання відбувся святковий концерт мистецьких колективів «Калина» та «Козацькі забави».