back

Розширене засідання Колегії райдержадміністрації

28 грудня 2011

28 грудня голова райдержадміністрації Володимир Другаков провів розширене засідання Колегії райдержадміністрації, на яке були запрошені начальники управлінь, відділів, структурних підрозділів райдержадміністрації селищний, сільські голови, представники засобів масової інформації. В роботі Колегії взяла участь заступник голови районної ради Ірина Грозенко.

Були розглянуті наступні питання порядку денного:

1.Про стан ринку праці та реалізації Програми зайнятості населення на 2010-2011 роки.

2. Про підвищення безпеки дорожнього руху в районі.

3. Про стан контрольно-ревізійної роботи, дотримання фінансово-бюджетної дисципліни в Ніжинському районі за підсумками 2011 року.

4. Про стан виконавської дисципліни та роботи із зверненнями громадян.

Довідка про стан ринку праці та реалізації Програми зайнятості населення на 2010-2011 роки.

Метою Програми зайнятості населення на 2010-2011 роки ставилася мінімізація негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на стан ринку праці району, підвищення ефективності регулювання сфери зайнятості, спрямованої на підтримку економічної активності населення, поліпшення якості робочої сили, детінізація зайнятості, соціальний захист безробітних, вирішення проблеми подолання бідності.

Ринок праці району у ці роки формувався під впливом негативних наслідків світової фінансової кризи, яка призвела до спаду виробництва і, відповідно, до скорочення робочих місць. До зростання рівня зареєстрованого безробіття це не привело, проте ситуація залишаєтся напруженою.

На обліку у центрі зайнятості протягом 2010 року перебували 1025 жителів району, 925 з них мали статус безробітного і отримували допомогу по безробіттю. 73 % перебуваючих на обліку (774 особи) були охоплені активними формами зайнятості: 331 особа працевлаштована за направленням центру зайнятості, 140 – проходили професійну підготовку, 273 – залучено до оплачуваних громадських робіт.

Наявність надто обмеженої кількості роботодавців у сільській місцевості призводить до того, що переважна більшість працездатного населення у працездатному віці не має постійного місця роботи, не має достатнього страхового стажу для реєстрації у службі зайнятості і може розраховувати тільки на консультаційні послуги. Тому обсяги реєстрації сільського населення у центрі зайнятості протягом 2011 року залишаються на рівні реєстрації попереднього періоду. За 11 місяців 2011 року послугами центру зайнятості скористалися 863 жителі району, 771 мали статус безробітного та отримували допомогу по безробіттю. Пріоритетним напрямком у діяльності центру зайнятості було і залишається працевлаштування на вільні та новостворені робочі місця. Цій меті підпорядковувалася організація професійної підготовки та перепідготовки безробітних. Вирішальним аргументом при направленні на навчання були можливості обов"язкового подальшого працевлаштування. Зі 140 безробітних, які пройшли професійне навчання, 124 працевлаштовані. 27 осіб, які працювали на громадських роботах на різних підприємствах, отримали на них постійне місце роботи. Всього активними формами зайнятості охоплено 955 осіб: 309 – працевлаштовано, 146 – навчалося, 500 – працювали на громадських оплачуваних роботах. Досягти таких результатів було надзвичайно складно, тому що у сільській місцевості протягом 11 місяців поточного року налічувалося всього 293 вакансії. Проблемою укомплектування вакансій залишається низький рівень запропонованої заробітної плати. У 62% вакансій (181) роботодавець пропонує мінімальну та нижче мінімальної заробітну плату.

Під особливою увагою служби зайнятості перебуває надання послуг громадянам з інвалідністю. Другий рік поспіль Ніжинський центр зайнятості успішно реалізує проект Організації Об"єднаних Націй, Міжнародної Організації Праці та Державної служби зайнятості „Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості”. Завдяки тісній співпраці центру зайнятості з медико-соціальною експертною комісією, управлінням праці і соціального захисту населення та роботодавцями із 10 перебуваючих на обліку осіб з інвалідністю працевлаштовано 8, що складає 80% - це найвищий показник у області.

Під постійним контролем знаходиться робота із забезпечення державою додаткових гарантій особам, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці. Так, для працевлаштування соціально незахищених категорій населення за поданням центру зайнятості розпорядженням РДА № 528 від 24.12.2009 р. на підприємствах, в організаціях та установах району було заброньовано 17 робочих місць, з яких використано усі 17. Розпорядженням РДА № 729 від 24.12.2010 р. заброньовано 12 робочих місць на 2011 рік, які будуть повністю використані до кінця року. Упродовж 11 місяців поточного року на обліку в центрі зайнятості перебувало 146 осіб квотної категорії, до активних програм залучено 79 осіб або 53% від загальної кількості осіб даної категорії. Зокрема, працевлаштовано 28 осіб , отримали нові професії 19 осіб, залучено до громадських робіт – 52 особи з числа соціально незахищених.

Пріоритетною та необхідною соціальною послугою безробітним у сучасних умовах є професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації. Їй передує кваліфікована профорієнтаційна робота. За 11 місяців 2011 року 812 незайнятих громадян району отримали профорієнтаційні послуги.

З метою підвищення ефективності профорієнтаційної роботи серед учнівської молоді у 3 загальноосвітніх школах (Крути, Талалаївка, Перемога) та у 2 навчально-виробничих комбінатах встановлені програмно-апаратні комплекси „Профорієнтаційний термінал”. До завершення поточного року планується встановлення терміналів ще у 7 школах. Вже другий рік поспіль реалізується проект по безкоштовному забезпеченню учнів 7-11 класів профорієнтаційними щоденниками школяра. Традиційно щороку проводиться Ярмарок професій для випускників ЗОШ. Суттєвим фактором підтримки безробітних в період пошуку роботи є забезпечення їх тимчасової зайнятості через оплачувані громадські роботи, до участі в яких залучено 273 незайнятих особи у 2010 році та 500 протягом 11 місяців поточного. Незайняті громадяни залучались до трудової діяльності з благоустрою населених пунктів, меморіалів, пам"яток культури, проводились роботи з надання послуг особам похилого віку, ветеранам війни та праці, інвалідам, хворим.

У 2010 році за рахунок коштів Фонду проводилися громадські роботи у філії “Ніжинський райавтодор” працювало 2 безробітних – очищення доріг та території навколо них; в сільських радах працювало 119 безробітних на роботах з благоустрою території сіл, кладовищ, сміттєзвалищ, ремонту пам"ятників, ремонту будинків культури; в райуправлінні праці працювало 22 безробітних – виконували підсобні та ремонтні роботи в садибах та оселях одиноких незахищених громадян, КП “Світанок” виконували підсобні роботи 3 безробітних з ремонту водопровідної системи та благоустрої захисної зони біля водонапірної башти. Загалом із Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на оплату праці безробітних використано 318 тис.грн.

Протягом 11 місяців поточного року головами 16 сільських рад були організовані громадські оплачувані роботи для безробітних. За рахунок коштів Фонду було придбано інвентар (лопати, мітли,коси, газонокосарки та бензопилу). На оплату праці безробітних використано 491,4 тис.грн.

Крім упорядкування населених пунктів безробітні виконували роботи з надання послуг особам похилого віку, ветеранам війни та праці, інвалідам, хворим. Такі роботи організовує управління праці та соціального захисту, використано 75 тис.грн на оплату праці учасників громадських робіт.

Станом на 1 грудня 2011 року на обліку в центрі зайнятості перебувало 234 безробітних громадян, що на 26% менше, ніж на цю дату у минулому році. Рівень зареєстрованого безробіття становить 1,58% постійного населення працездатного віку, це меншим ніж на цю дату у 2010 році – на 0,2%.

Усі заплановані завдання і заходи Програми зайнятості населення на 2011 рік будуть виконані.

Всього соціальні послуги отримають 990 осіб:

330 з них буде працевлаштовано,

510 залучено до громадських робіт,

150 пройдуть професійну підготовку та перепідготовку

Довідка про підвищення безпеки дорожнього руху.

Станом на 1.12.2011 року в Ніжинському районі зареєстровано 7533 одиниць транспортних засобів та самохідних механізмів, що здійснюють пасажирське перевезення та автомобільне перевезення вантажів, як серед фізичних, так і юридичних осіб та являються учасниками дорожнього руху.

Пасажирські перевезення виконують 21 перевізник, серед яких 4 юридичні та 17 приватних, на перевезення дітей до шкіл району задіяно 10 автобусів відділу освіти райдержадміністрації.

Протяжність автомобільних доріг Ніжинського району складає 948 км., в т.ч.:

- державні автошляхи 32 км.;

- дороги обласного значення 138,5 км.;

- дороги районного значення 184,3 км.;

- комунальні дороги населених пунктів 514 км. Дороги з твердим покриттям на території району складають 765 км. Загальна кількість автоперевезень має тенденцію до зростання з кожним роком, а тим більше великовагової автомобільної техніки, що в свою чергу несе більшу завантаженість на автошляхи районного та місцевого значення, в т.ч. комунальні автошляхи, на які останні роки недостатньо приділялося уваги та виділялося коштів для відновлення покриття автошляхів від різної руйнації.

Стан безпеки дорожнього руху на Україні і наслідки дорожніх транспортних пригод є одними із найгірших у Європі. За статистикою в Україні за останні 10 років внаслідок 400 тис. Д.Т.П. загинуло 63 тис. осіб та травмовано 446 тис. осіб. Кожен 6-й травмований в Д.Т.П. потребує постійного догляду та соціального захисту держави. В Україні відношення кількості загиблих у ДТП. на 1млн.автомобілів у 7 разів більше ніж в Є.С. і США. і у 10 разів більше ніж в Японії. Кількість загиблих на 1 млрд. автомобіле - кілометрів в Україні - 97. у Німеччині – 14 (у 7разів менше), в Швеції – 8 (у 12 разів менша). Тяжкість наслідків ДТП. в Україні від 2 до 5 раз вища. Кількість загиблих на Україні становить 13% від загиблих у дорожніх пригодах Європи, тоді як кількість автомобілів – лише 2 % всього Європейського автопарку. Основні причини ДТП: 74% загиблих ДТП – це порушення правил дорожнього руху водіями, - Перевищення швидкості -49%, порушення правил маневрування -21%.виїзд на зустрічну смугу -20%, керування транспортом у нетверезому стані 5%, порушення правил переїзду перехресть - 4%.

На території Ніжина та району за 11 місяців поточного року сталося 247 дорожньо-транспортних пригод, що менше на 23 до 2010 року. Внаслідок пригод 61 особа постраждала та 9 загинуло, що менше на 3 до 2010 року. На порушників складено 187 протоколів, що на 23 менше до минулого року. Службою державної автомобільної інспекції постійно проводяться перевірки автотранспортних підприємств, що займаються перевезенням пасажирів.

З метою виявлення порушень перевезення пасажирів виконавчою владою створена комісія для рейдових перевірок. На виконання Указів президента України «Про невідкладні заходи із забезпечення безпеки дорожнього руху» (Із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 556Ђ8 від 17.06.2008 року), Закону України «Про дорожній рух», що введено в дію Постановою В.Р. № 2953-12 від 28.01.1993 №31 ст.339 та Постановою В.Р. № 3914-12 від 2.02.1994 року № 22 ст.146 та відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28 листопада 2011року № 414 «Про підвищення безпеки дорожнього руху» в Ніжинському районі у продовж 2011 року виконавчою владою разом з органами місцевого самоврядування та філіями: «Вертіївська дорожньо-експлуатаційна дільниця» та «Ніжинський райавтодор» приділялась значна увага щодо підвищення безпеки дорожнього руху та виконано ряд реальних заходів та робіт направлених на вирішення порушеного питання, адже Закон України «Про дорожній рух» визначає правові та соціальні основи дорожнього руху з метою захисту життя та здоров"я громадян України, створення безпечних і комфортних умов для учасників руху та охорони навколишнього природного середовища.

За 11 місяців 2011 року з метою належного утримання автомобільно-дорожнього полотна та підвищення безпеки руху в районі дорожніми організаціями виконані ямкові ремонтні роботи відновлення асфальтного покриття доріг державного, обласного та територіального значення загальною протяжністю 225 кілометрів, які тривали і в грудні місяці завдяки погодним умовам та відповідальному відношенню до важливості вирішення даного питання керівників: Чупрун Григорія Івановича та Кошевого Віталія Івановича.

Так, філією «Ніжинський райавтодор» виконано робіт з поточного утримання автомобільних доріг на суму 2 млн. 211 тис. грн., філією «Вертіївська ДЕД» по Ніжинському району виконано ямкового ремонт 83 км автомобільних доріг на загальну вартість 647 тис.грн.

На автошляхах району дорожніми службами очищено узбіччя від порослі дерев для покращення видимості руху автотранспорту зустрічних смуг протяжністю 8 км. Філією «Ніжинський райавтодор» відремонтовано мости в селах: Безуглівка та Черняхівка.

На основних автошляхах району виконано дорожню розмітку межі зустрічного руху дорожнього полотна, нанесені пішохідні переходи, установлено 56 дорожніх знаків та виставлено 34 комплекти тимчасових дорожніх знаків.

У підготовці до зими 2011-2012 рр., вищезгадані філії, що займаються утриманням автомобільних доріг нашого району, не маючи достатнього фінансового забезпечення заготовили: 1480 тон пісщано - соляної суміші, 101 тону сольової суміші та 1067 тон піску для приготування пісщано - соляної суміші. Техніка до роботи в зимовий період підготовлена, укладено угоди з іншими організаціями, що здатні на випадок надзвичайних ситуацій виконати роботи по розчищенню автодоріг від снігових заметів. На залізничних переїздах виставлено проти-ожеледний матеріал. В плані покращення безпеки руху КП Ніжинської ПШМК проведено ремонт комунальних автодоріг смт. Лосинівки сіл: Вертіівка, Радгоспне на загальну вартість 1 млн. 90 тис. грн. протяжністю більше 2,5 км та частково сіл: М. Кошелівка, В. Кошелівка філіею «Вертіівска ДЕД»

Виконано позаплановий ремонт автомобільних доріг завдяки зусиллю виконавчої влади, керівників дорожніх організацій, селищного, сільських голів: Талалаївка-Лосинівка чз Погребець, Лосинівка, Садове, Сальне та на Заньки, В.Кошелівку, Дуболугівку. Звичайно, до кінця не вирішені питання утримання автошляхів районного та обласного значення таких напрямків: Ніжин-Перебудова, Кукшин-Стодоли-Переходівка, Лосинівка-Галиця чз Леонідівку, Лосинівка-Даніно-Шатура, Лосинівка по вул. Воровського до Носівського району, а також ремонт автодоріг до малих сіл району: Лустівки. Кравчихи, Поляни, Пашківки з Безуглівки та інших.

Залишаються проблемними питання очищення автошляхів від порослі та сміття по всій території району, що потребують значних фінансових витрат та фізичної роботи, утримання придорожньої інфраструктури: автозупинок, туалетів, навіть в населених пунктах, за що могли б опікуватися громади. Окрім належного утримання автошляхів району, що впливає на технічний стан автотранспорту, важливим фактором підвищення безпеки руху являються:

- формування державної політики щодо підвищення безпеки руху, через ЗМІ учасників дорожнього руху та проведення роз"яснювальної роботи серед широкого кругу верств населення району;

- систематичні рейдові перевірки юридичних та фізичних осіб, що займаються пасажирськими автоперевезеннями, вантажоперевезеннями на предмет виявлення порушень технічного стану транспортних засобів при виїздах, допуску до виїзду водіїв при виконанні пасажирських перевезень;

- відпрацюванні механізму щодо покращення надання медичної допомоги постраждалим внаслідок ДТП.

Заступник голови райдержадміністрації

А.В.Пономаренко